2018. július 21., szombat
Dániel névnap

2017-ben is jó könyvtárba járni

  • 2017.09.07
    12:11
  • fotók: facebook.com/EKMK
Az alexandriai könyvtár az ókori világ legnagyobb könyvtára volt. Annak még „csak” az volt a feladata, hogy a könyveket és templomi tekercseket egy helyre gyűjtse össze, nem volt szó sem helyben olvasásról, sem kölcsönzésről.

Könyvtártörténet helyett inkább a jelen könyvtárának élete érdekel minket. Ennek apropóján látogattam el az Eötvös Károly Megyei Könyvtárba, ahol Kovács Gabriellát, az Általános tájékoztatás és kölcsönzési adminisztráció, valamint Juhász Juditot, az Olvasószolgálat csoportvezetőjét kérdeztem arról, hogyan is működik ma egy könyvtár.

GyerekkönyvekGyerekkönyvek

„Azok, akik eljönnek a könyvtárba, értékelik azt, hogy egy könyv árának feléből be tudnak iratkozni” – mondja Kovács Gabriella. „Van egy olvasói törzsbázis, akik állandó jelleggel használja a könyvtárat, ők a régebbi olvasóink. Vannak, akik csak újságot olvasni járnak ide. Gyakran megjelennek a családok kicsi gyermekekkel, akiket már kisebb korukban beszoktatnak a könyvtárba, rajtuk kívül a nyugdíjas olvasók száma nagy. A 30-50 évig terjedő korosztály már kissé hiányosabb, de az utóbbi pár évben már viszonylag kiegyenlítettebb a számuk”.

„Inkább az idősebb korosztályra lehet számítani, akik egyszerre 8-9 darab könyvet is elvisznek. Megfigyelhető, hogy a fiatalok nem visznek ki sok könyvet, úgy látom, hogy náluk az internet és a mobiltelefon elveszi az időt az olvasástól, de akik lelkesek, ők sokat olvasnak, a tinédzsereknél a Vöröspöttyös könyvek népszerűek. Összességében azt látjuk, hogy kevesebb az olvasó, viszont az a kevesebb ember egyszerre több könyvet kölcsönöz ki.” – mondja Juhász Judit.

Sokan keresik a skandináv krimiket, az igényes romantikus irodalmat, a családregényeket, a médiában szereplő emberek műveit, olyan könyveket, amikről újságokban olvasnak, vagy rádióban hallanak ajánlókat. Egyre népszerűbb a kortárs magyar irodalom. Az emberek keresik a fantasztikus irodalmat is, azokat a műveket, amelyek a jövőt kutatják.

70 éve született Paulo Coelho - időszaki kiállítás70 éve született Paulo Coelho - időszaki kiállítás

„A könyvek elrendezése is fontos, gyakran szervezünk kiállítást évfordulók alkalmából, ekkor azok a szerzők is jobban előtérbe kerülnek, akiknek a könyveit kevésbé viszik, így abból is többet kölcsönöznek, számít, hogy milyen könyvek kerülnek az emberek szeme elé” – mondja Juhász Judit.

Megtudom, hogy a könyvre nehéz vigyázni, gyakori az elázottan visszahozott könyv, a kávéfoltok. Az is előfordul, hogy szétesnek a könyvek, ez annak is köszönhető, hogy a nyomdákban nem mindig készülnek jó minőségű kiadványok, ezért néha már attól is szétesnek, hogy egy-két olvasó kikölcsönzi és végigolvassa őket. Az is előfordul, hogy személyes tárgyak is benne maradnak a könyvekben: orvosi leletek, képeslapok, múzeumi belépők stb. – ezekből már nyílt is kiállítás a könyvtárban.

A legtöbb olvasó betartja a könyvtárhasználat szabályait, egyre kevesebb az, aki nem hozza vissza határidőre a kölcsönzött könyveket, ez a tavaly bevezetett emlékeztető email küldésnek is köszönhető. „Az olvasók az előjegyzés és a könyvtárközi kölcsönzés rendszerét is jól ismerik, és ki is használják” – mondja Kovács Gabriella.

Az Anna Frank Ház vándorkiállításaAz Anna Frank Ház vándorkiállítása

„Jó látni azt, ha valaki felpaprikázott hangulatban érkezik a könyvtárba, és ha kedves szavakat kap, segítőkészséggel találkozik, nyugodtabban távozik”– mondja Juhász Judit. Az olvasók gyakran kérik a könyvtárosok véleményét egy-egy műről, sokszor így választanak olvasnivalót.

A Gyarapítsunk együtt! elnevezésű programon keresztül arra is van lehetőség, hogy az olvasók maguk választhassák ki, milyen könyveket szerezzen be a könyvtár, ami után ők lehetnek azok első kölcsönzői.

A könyvtár közösségi tere is jól működik. Bő kulturális kínálattal rendelkezik, az olvasók nagyon sok lehetőség közül választhatnak: működik itt Német klub, Francia klub, Francia társalgási klub, Japánklub, Zenei klub is. Számos irodalmi rendezvényt szerveznek, a gyerekek olvasópályázatokon keresztül kerülhetnek közelebb a könyvekhez, a földszinten pedig minden hónapban más-más művész alkotásait tekinthetik meg az olvasók. A programokról a könyvtár facebook oldala és honlapja ad tájékoztatást.

Kis felfedezőkKis felfedezők

A könyvtár tehát bőven a túlszárnyalja a könyvolvasás és kölcsönzés lehetőségét, és a kultúra több formájával is megismerkedteti az érdeklődőket.

Október 2. és 8. között újra megrendezik az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében október 8-án 10:00-től 19:00 óráig térítésmentesen iratkozhatnak be vagy hosszabbíthatják meg tagságukat az érdeklődők.