Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Szabadidőparkot avattak Nemesvámoson

2017. szeptember 7. 12:39
Új funkciókkal gazdagodott a Patak park Nemesvámoson: mostantól szabadtéri edzési lehetőségek és pétanque-pálya is várja a vámosiakat.

A nemesvámosi park már korábban is kedvelt célpont volt a szabadidő eltöltésére: játszótér és szalonnasütő helyek álltak a családok rendelkezésére. Mostantól azonban új funkciókkal bővült a terület: egy összesen 48 millió forintból megvalósult beruházás következtében „szabadtéri edzőterem”, úgynevezett street workout park jött létre, és a növényzetet is fejlesztették a green city-elvek alapján.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tízmillió forinttal támogatta egy lábtenisz pálya kialakítását. Sövényházi Balázs polgármester elmondta, az igény alakította a terveket: a fiatalok korábban egy szabadtéri sakktáblát értelmeztek újra lábtenisz pályaként, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy kifejezetten erre a célra létrehozott sportolási lehetőséget alakít ki.

Sövényházi Balázs és Ovádi PéterSövényházi Balázs és Ovádi Péter

Nemcsak a fiatalok igényelték azonban a park fejlesztését: a helyi nyugdíjasklub kérésére alakítottak ki egy pétanque-pályát a területen.

A pétanque francia eredetű golyójáték. A pétanque játszható egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen játékosonként 3 golyóval), duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval) és triplettben (három játékos – három játékos ellen játékosonként két golyóval). A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz. - wikipédia

– Nemesvámos nagyon jól gazdálkodik a rábízott vagyonnal, gyarapítja azt. Ezt mutatja az is, hogy a ma átadott beruházás 43 millió forintos költségéből 33-at az önkormányzat tudott állni, ehhez járult hozzá további tízmillióval a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – foglalta össze a költségvetést a helyszínen a Fidesz választókerületi elnöke, Ovádi Péter. Hozzátette: az egyre színesebb sportolási lehetőségek ingyenesen állnak rendelkezésre, így elérhetők azok számára is, akik nem tudnának például edzőteremre költeni.

A sporteszközök mellett a környezet megújítására is áldoztak. Sövényházi Balázs polgármestertől tudjuk, hogy a területen gondosan, botanikusok bevonásával döntöttek a növénytelepítésről, figyelembe véve az őshonos flórát és a helyi mikroklímát. A park több vizet igénylő területeire öntözőberendezéseket telepítettek, amelyek a patak vizét felhasználva locsolják a növényeket.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.