Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Megalakult Veszprém első nyugdíjas szövetkezete

2017. szeptember 7. 14:30
A Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet keretein belül a nyugdíjas munkavállalók minimális hozzájárulásért cserébe az eddigieknél jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá kiegészítő jövedelemhez.

Az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő törvényről még három hónappal ezelőtt döntött a kormány: korábban a nyugdíjasoknak csak nagyon korlátozott lehetőségeik voltak kiegészítő jövedelemhez jutni a nyugdíj folyósításának veszélyeztetése nélkül, az eddig nem létező társasági forma viszont lehetővé teszi, hogy legitim körülmények között dolgozhassanak.

A lehetőséggel tíz veszprémi magánszemély is élt (ennyi az alapításhoz szükséges minimális létszám), akik júliusban megalapították a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, majd a cégbíróság augusztus 22-én hivatalosan is bejegyezte őket – számolt be a részletekről Vojcskó János elnök csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Kóbory Judit, Vojcskó JánosKóbory Judit, Vojcskó János

A szövetkezethez bárki csatlakozhat, kikötés azonban, hogy a tagok 90%-ban csak olyan személyek lehetnek, aki elérték az öregségi nyugdíjat, illetve nők esetében a 40 év munkaviszonyt. További feltétel a személyes közreműködés vállalása, valamint a szövetkezeti tagdíj befizetése – ez a Nyugodt Napok esetében 1000 forint. A minimális összegű hozzájárulásért cserébe viszont a tagok a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételek mellett vállalhatnak munkát és juthatnak kiegészítő jövedelemhez.

A törvény értelmében azoknak a munkavállalóknak, akiket a szövetkezet kiközvetít a cégeknek, a munkaadó köteles megadni a minimálbért, a foglalkoztatottak után azonban nem kell járadékot fizetnie. Ez igencsak kedvezőbb feltételeket teremt, hiszen míg a „hagyományos”, nyugdíj melletti munkaviszonyban a munkaadót a szociális hozzájárulási adóval és a szakképzési hozzájárulással együtt 23,5%-os járulékfizetési kötelezettség terhelte, a munkavállalónak pedig a jövedelme 29%-a (15%-os személyi jövedelemadó + 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék + 10% nyugdíjjárulék) „veszett el”, a szövetkezeti rendszerben csak a 15%-os személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A valóságban ugyan ennél egy picit kevesebb marad a két fél zsebében, hiszen valamiből a szövetkezetnek is működnie kell – tette hozzá Vojcskó János. Erre a megmaradó járadékokból összeadódó jutalék szolgál, amelynek minimálbér esetén 40%-át a munkavállaló, 60%-át pedig a munkaadó fizeti.

A tagok ugyanakkor ezzel együtt is kedvezőbb körülmények között dolgozhatnak, a közérdekű szövetkezetek nagy előnye pedig, hogy a munkaadók egy helyen megtalálják a megfelelő szaktudással rendelkező nyugdíjas munkaerőt, az idősek pedig a környék összes potenciális állását.

Ennek érdekében a Nyugodt Napok már el is kezdte a munkát: többen érdeklődnek már náluk munka után, az első körben pedig igyekeznek azokat a cégeket megkeresni, akik már foglalkoztatnak nyugdíjasokat. Emellett igyekeznek országosan is terjeszkedni: nemrégiben Budapesten nyitottak egy irodát, de tárgyalnak Békéscsabán, Szegeden, Kaposváron és Tatabányán is.

Formálódik a cég is, a honlapjuk pedig már elérhető a nyugodtnapok.hu és a nyugdijas-szovetkezet.hu domain neveken, valamint itt fogják mindig közzétenni az aktuális munkalehetőségeket is. Ezeket azok is megtekinthetik majd, akik még nem tagok, tagságtól kezdve pedig mindenki pályázhat rájuk, azonos munkára jelentkezésnél azonban az elbírálásnál a részjegyek száma (belépéskor lehet venni, maximum 50 darabot), illetve a csatlakozás dátuma dönt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.