Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Megjelent a Veszprémi Szemle legújabb száma

2017. szeptember 8. 12:15
Csütörtök délután mutatták be a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 46. számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A folyóirat bemutatón jelen volt Porga Gyula Veszprém polgármestere, dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, a Veszprémi szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke Faa Judit, valamint a folyóirat főszerkesztője, dr. Csiszár Miklós.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy örömmel látja, hogy hónapról hónapra gyarapszik a folyóirat kedvelők és olvasók csoportja. A bemutatót a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar előadásával kezdték. Erre reagálva polgármester úr elmondta, hogy a veszprémiek szerencsések nem csak abból a szempontból, hogy történelmünk ennyire gazdag – és ezt a Szemle írásai is mutatják – de még zenével is elmondható, hiszen Csermák Antal, veszprémi származású egy darabját hallhattuk.

A polgármester elmondta, hogy a mostani szám is igen izgalmas: abban dr. Straub Gyula vegyészmérnök, egyetemi tanár 100. születésnapjára emlékeznek.

Dr. Gelencsér András arról beszélt, hogy nemcsak a Veszprémi Szemle révén, de egyre több ponton egybeforr az egyetem szerepe a város életével. Fontosnak tartják és folytatni szeretnék a további együttműködést.

A legújabb lapszámban olvashatunk Dubniczay István karrierjéről a veszprémi egyházmegyében. E téma szakérője N. Vida Beáta, aki a bemutatón még plusz érdekességeket mesélt egy kiselőadás keretében Dubniczay Istvánról és az ő Veszprémhez, valamint Zirchez való kötődéséről.

A Laczkó Dezső Múzeumról szóló írásból megismerhetjük a múzeum történetét és munkatársainak, dolgozóinak a múzeumban betöltött szerepét. Zárásként pedig Veszprém helytörténeti könyveinek bibliográfiájáról olvashatunk, valamint a könyvszemle rovatban 3 könyvet is bemutatnak.

A következő szám bemutatója novemberben lesz, tudtuk meg dr. Csiszár Miklós főszerkesztőtől.

Krónusz-Riskó Annamária
Szalai Csaba
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.