2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

Nem sokáig árválkodik már az Óváros téri kőkocka

Kilenc napos lelki felkészülés során, szeptember 29-én helyére kerül az Óváros tér legújabb, Szent Mihály arkangyalt ábrázoló szobra.

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója és Nagy Károly apát kanonok kedden sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: immár hatodik alkalommal csatlakoznak a Szent Mihály napi búcsúhoz, szeptember 29-én pedig egy különleges eseményre is sor kerül: aznap avatják fel Szent Mihály szobrát.

Nagy KárolyNagy Károly

A kanonok ezzel kapcsolatban elmondta: régi nagy álma volt, hogy nyugdíjba vonulása előtt felállítsanak egy az arkangyalt ábrázoló szobrot. A rendszerváltás után Veszprém meglehetősen szegény volt szobrok tekintetében, a vár is szinte bagolyvárnak tűnt, a hagyományok nem éltek olyan erősen. Mostanra sikerült viszonylag rendbehozni az egyházi épületeket, így a szoborállítás ideje is eljött. Utóbbit indokolja a tény is, miszerint Szent Mihály Veszprém ősi védőszentje, eddig azonban nem készült róla ilyen alkotás a térségben.

Az eredeti tervek szerint az alkotás a Napló egykori székháza elé, a József Attila szobor helyére került volna, az önkormányzat javaslatára azonban a Városházával szemben, a várba vezető kicsi körforgalom közepén állítják fel. A művet Madarassy István, Magyarország legnagyobb ötvösművésze tervezte (nem mellesleg édesapja tervei alapján készült el a Benedek-hegyen a Kálvária), elkészítése pedig közadakozásból valósult meg.

Így fest majd a szobor a helyénÍgy fest majd a szobor a helyén

A kompozíció szerves részét képezi egy Svédországból érkezett, 5 tonnás és több milliárd éves, a magmából származó kőtömb, mely a Földet szimbolizálja. Erre van ráapplikálva a Földbe kapaszkodó, direkt emberi lábú Lucifer és felette az őt legyőző, isteni erővel felruházott Szent Mihály arkangyal. A teljes alkotás több mint három méter magas lesz, s ugyancsak egy három méter mélyen a földbe fúrt talapzaton helyezkedik majd el, így a térből ilyen módon is kiemelkedik majd. Ezzel a lépéssel Európát is szeretnénk Szent Mihály védelme alá helyezni – tette hozzá az apát.

A szobrot szeptember 29-én 16 órakor szentelik meg a történelmi egyházak vezetőinek és az Európa Parlament képviselőjének társaságában. Emellett a tervek szerint a vasárnapi szentmise után Márfi Gyula érsek itt mondja majd el a bazilika népének a szent angyalok liturgiáját és a pásztorok áldását, amelyet aztán a hagyomány részévé is tennének.

Pálfalviné Ősze JuditPálfalviné Ősze Judit

Pálfalviné Ősze Judit elmondta, a szobor leleplezését egy kilenc napos lelki készület előzi meg szeptember 20-ától kezdve. A programok között szerepel többek között Michael Hesemann Fatima titkai című könyvének bemutatója, Pálmai Árpád Az angyalok éneke című előadása és egy, a bazilikai harangjait bemutató kiállítás is, szeptember 28-án pedig a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Pannon Filharmonikusok adnak közös koncertet.