Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Hogyan válasszunk burkolatot ?

2017. szeptember 13. 13:40
Kevés dolog van a lakásfelújítás vagy – építés során, amelyen többet merengenek a tulajdonosok, mint a burkolatokon.

A lakás minősége, hangulata, esztétikája és nem utolsósorban a munkálatok költsége szempontjából lényeges, milyen padló, milyen konyha- vagy fürdőszobafal köszönti majd a belépőket, nap mint nap. Bemutatjuk, milyen lehetőségek kínálkoznak, milyen előnyök és hátrányok járnak egy-egy típussal, megoldással.

Amikor lakást veszünk, az első, amit megnézünk, a padlóburkolat. Amikor a lakásátalakítás ötlete megfogalmazódik a fejünkben, a szükséges új szobák vagy helyiségek mellett mindig a burkolatot és a falat képzeljük el. Mindez azt mutatja, hogy a burkolatok jobban meghatározzák a lakást, mint azt először gondolnánk.

Hideg és meleg: hol van a helyük?

Elsőként tegyük rendbe, hogy a burkolatoknak milyen kategóriái léteznek. Elhelyezés szerint létezik padló-, fal-, sőt mennyezeti burkolat is, ezt nem is érdemes tovább ragozni. A másik fontos kategorizálás, amelyet a szaküzletekben látunk: a hideg- és melegburkolatok. Előbbiekhez tartozik az, amit egyszerűen „kőnek” szoktunk nevezni, például a kerámia (csempe), greslapok, márvány, gránit, mészkő. Melegburkolat gyakorlatilag minden más: a fa, laminált padló, parafa.

Bár a szabályok mára némileg megváltoztak, hagyományosan hidegburkolat kerül a fürdőszobába, a konyhába, előszobába, valamint persze erkélyre, teraszra, balkonra, télikertbe. A melegburkolat általában a lakószobákra jellemző. A szabályok megváltozása azt jelenti hogy már fürdőbe is lehet vízálló parkettát tenni, és a(leginkább amerikai rendszerben kialakított) nappalit pedig nyugodtan lehet csodás kerámia- vagy gránitlapokkal lefedni, főleg, ha padlófűtés teremt nagyobb komfortérzetet.

Mitől függ a minőség?

Mielőtt rátérnénk a különböző típusok előnyeire és hátrányaira, egy kis vásárlási tanácsadás. Hiszen mindenki arra törekszik, hogy jó minőséget kapjon minél olcsóbban. Mint sok árucikk esetében, a burkolatoknál nagyon nagy az összefüggés az ár és a kvalitás között. Ha már sok szaküzletet és barkácsáruházat bejártunk, látni fogjuk, hogy a meglepően alacsony árú ajánlat általában olyan minőséget (és esztétikát) is takar.

Figyeljünk a burkolatok osztálybesorolására. Vannak 1.osztályú, 2.osztályú, és MS osztályú termékek. Ezt minden esetben feltüntetik a gyártók a dobozon. Csak az 1.osztályú burkolatnál van mód reklamációra, illetve a többi osztályos termékből kicsit többet kell rendelni, mivel lehetnek köztük hibásak.

Nagyon fontos még a járólapoknál a kopásállóság. Ez egy olyan skála, ahol az I-es kategória nem alkalmas járásra, az V-ös pedig már egy plázaszint terhelését is bírja normál cipővel. (Ennek az ún. PEI-kódnak szerepelnie kell a termék dobozán. ) Különböző helyiségekben különböző kopásállóságú lapokat ajánlunk. fürdőszobába teljesen megfelelő a PEI II-III. kopásállóság. Nappaliba ,étkezőbe, teraszokra pedig PEI IV-V a megfelelő.


Elérhetőségek:

Laguna a Valós Varázs

***Veszprém Mártírok útja 13.

88/404-794 , 70/777-6373

email:laguna@lagunaveszprem.hu , www.lagunaveszprem.hu , https://www.facebook.com/lagunafurdoszobaszalon/

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.