2021. június 18.
//
Levente névnap

Megidézték Arany és Kodály szellemiségét

2017. szeptember 20. 11:26
Arany Jánosra és Kodály Zoltánra emlékezve szervezett dalostalálkozót a Táborállás Dalkör szerdán az Agórában.

A rendezvényen hét dalkör és szólisták léptek színpadra, Veszprém mellett Felsőörsről, Szentgálról, Zánkáról és Veszprémfajszról. A programot Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki Aranyt és Kodályt a magyar kultúra halhatatlan óriásainak nevezte.

„Arany János (Nagyszalonta, 1817–Bp., 1882) irodalmunk klasszikus költője. Debrecenben tanult, segédtanító, majd 1840-től aljegyző Nagyszalontán, 1849 tavaszán a belügymin. fogalmazója, majd járási írnok. 1850-ben Geszten nevelő a Tisza családnál. 1851-től Nagykőrösön a ref. gimn. tanára, 1860-tól Pesten a Kisfaludy Társaság ig.-ja, 1865-től az MTA titkára, 1870-től 1879-ig főtitkára. Kótás népdalgyűjtése, a magyar verselésről és Naiv eposzunkról szóló tanulmányai, népköltészetünk történetét tárgyaló vázlata mellett számos költői műve is néprajzi érdekű vagy értékű, pl. a Rózsa és Ibolya c. szalontai mese feldolgozása, mondáink, hiedelmeink, szokásaink, anekdotáink, népkönyveink talaján sarjadt más epikus művei. Néhány lírai verse népdallá lett (Nemzetőrdal, Kondorosi csárda mellett). Népköltészetünk gyűjtésének, tanulmányozásának egyik legfőbb és leghozzáértőbb szorgalmazója.” - Magyar Néprajzi Lexikon

„Kodály Zoltán. Kecskemét, 1882. december 16. - Budapest, 1967. március 6. Zeneszerző, zenetudós, zenepedagógus. Gyermekkorát Galántán és Nagyszombatban töltötte. Nagyszombatban járt középiskolába, zongorázni, hegedülni, gordonkázni tanult. A székesegyház kórusában énekelt, játszott a gimnázium zenekarában. Megszülettek első szerzeményei is: egy mise, egy nyitány és kamarazenei-művek. Zeneszerzői tevékenységével párhuzamosan gazdag tudományos életművet is épített. Folklórgyűtemények tudományos kiadása, cikkek és értekezések jelentek meg tőle.” - Kislexikon

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Érezni és érteni a közönséget
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Elkezdődött a #westpremrural projekt megvalósítása, amelynek keretében a Hősök zenekar egyik frontembere, Mentha arra vállalkozik, hogy egy Veszprémre jellemző motívummal kifesti a Halle utca 5. szám alatti társasház tűzfalát.
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz
Hivatalosan is elkezdődött az a beruházás, amely pár év múlva teljesen új arculatot ad a belváros kulturális negyedének. A Modern Városok Programból megvalósuló projekt a Veszprémi Petőfi Színház főépületét és a környező házakat is új funkcióval tölti meg, miközben az eredeti stílus jegyeit hordozza magán. Elsőként a kiegészítő épületek újulnak meg.
Hogy mondjam el?
Hogy mondjam el?
Minden ember másba kapaszkodik a nagy körfogás alatt, amit életnek nevezünk. De hova a nagy szavak? Mit jelentenek?