2018. június 20., szerda
Rafael névnap

A jövőben elektromos bér-robogó rendszer is megjelenhet Veszprémben

VIDEÓ - Az elektro-mobilitás jegyében a budapesti BuBi-hoz hasonló közösségi közlekedési rendszer beindításán gondolkozik a VKSZ Zrt., de a saját járműparkját is elektromos járművekkel bővítheti. A próbaüzem 2018-ban kezdődhet.

A városi önkormányzat egyik kiemelt célja, hogy a megújuló energiaforrások növelésével élhetőbb környezetet varázsoljon Veszprémbe, ennek érdekében több programot és intézkedési tervet is indított. Az ezzel kapcsolatos 2011-es Klímastratégia európai Klímasztár díjat nyert az Európai Klímaszövetségtől.

A tervek között az is szerepel, hogy 2026-ra 25%-kal csökkenjen a város szén-dioxid kibocsátása (évi 400 tonnáról 300 tonnára), valamint szeretnék elérni azt is, hogy a város energiaszükségletének 20%-a a helyben megtermelt megújuló energiaforrásokból származzon.

Ezekhez kapcsolódva a közelmúltban már több elektromos töltőállomást is üzembe helyeztek a VKSZ Zrt. szakemberei Veszprémben, kedd délelőtt pedig az új partnerével, a Virgo Systems-szel karöltve egy új töltőhálózati rendszert és egy elektromos meghajtású robogót mutatott be a Bagolyvár utcai parkolóházban. Utóbbi akár a jövő közösségi közlekedésében, vagy a cég járműparkjában is megjelenhet:

Brányi Mária alpolgármester szerint az elektromos bér-robogó rendszer elterjedése hozzájárulhatna egy mobilabb és magasabb szintű veszprémi életszínvonalhoz, valamint a klímastratégia célkitűzéseihez is.

„Remélem, hogy az újragondolt városi közösségi közlekedés részévé tudjuk tenni a rendszert. Csak akkor tudunk korszerű közösségi közlekedésben gondolkozni, ha a mai kor emberét meg tudjuk szólítani ”

- mondta.