2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Esti mese veszprémi képviselőkkel és hírességekkel

A mese univerzális – ezt támasztja alá a Kabóca Bábszínház szombat esti programja is: a XIV. Mesefesztivál keretében képviselők, a kulturális élet szereplői és prominens intézmények munkatársai szórakoztatták mesékkel a legkisebbeket.

Ritka pillanat, hogy egy képviselőt meseolvasáson ér az ember. Persze ő is ember, de a nagy publikum előtt általában mégis csak hivatali mivoltában – díjátadón, megemlékezésen, egy rendezvény ünnepélyes megnyitóján – látjuk.

Talán ennél is ritkább, amikor a hétköznapokban rivális személyek egy családi program alkalmával önfeledten és együtt kacagnak (vagy legalábbis ez a kép él a fejünkben). A mese viszont mindenkit összehoz, a történeteinkkel pedig önmagunkról is mesélünk.

Székely AndreaSzékely Andrea

Ez a gondolat lebegett a Kabóca Bábszínház munkatársainak szeme előtt is, amikor a XIV. alkalommal megrendezett Mesefesztivál szervezésekor úgy döntöttek, felelevenítenek egy régi szokást: híres-neves veszprémieket kérnek fel, hogy osszák meg a lurkókkal gyerekkoruk kedvenc történetét, vagy amelyet gyakorló szülőként szívesen olvasnak saját gyerkőcüknek. A kezdeményezést még Kovács Gáborján egykori igazgató indította el, majd pár évig szünetelt, a jövőben pedig – ha nem is évente, de kisebb nagyobb szünetekkel – megfelelő érdeklődés mellett a bábszínház munkatársai szeretnék folytatni a hagyományt.

Némedi Lajos Némedi Lajos

Erre úgy tűnik, jó esély van: szombat este mintegy 25-30 veszprémi személyiség csapott fel mesemondónak. A Kabóca Bábszínház színészei mellett ott volt például Némedi Lajos alpolgármester, aki rögtön két történettel is megörvendeztette a gyerekeket és dr. Strenner Zoltán önkormányzati képviselő, aki a TV Macit is elhozta a kicsiknek. Kovács Norbert Cimbi néptáncos, hagyományőrző interaktív történettel rukkolt elő, Kész Zoltán független országgyűlési képviselő kisfiával olvasott mesét, de a mesemondók között szerepelt többek között Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója, Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő, Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója, Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, illetve a társművészeti intézmények, a helyi turisztikai egyesület, a Pannon Egyetem és az önkormányzat több munkatársa is.

Kovács Norbert Cimbi aktívan bevonta a gyerekeket isKovács Norbert Cimbi aktívan bevonta a gyerekeket is

A Mesefesztivál pénteken Szántó Csaba hajóskapitány és barátainak a vitorlázásról és a vízi életről szóló interaktív előadásával kezdődött, majd Takács Kati Jászai Mari-díjas színművész Az öreg kisasszony autósmeséi című játékát láthatták a nézők, vasárnap pedig a Bóbita Bábszínház Torzonborz visszatér című, kesztyűbábokkal előadott vicces rablótörténetét tekinthetik meg az érdeklődök.

Strenner Zoltán szó szerint vette az Esti mesétStrenner Zoltán szó szerint vette az Esti mesét