2018. július 15., vasárnap
Henrik névnap

Munkásszállások helyett több bérlakást létesítene az LMP

80 munkásszállási férőhely létrehozásáról döntött a közgyűlés múlt héten a munkaerőhiány csökkentésére. Az LMP szerint ez hasznos lépés, de csak kényszermegoldás, amely mindössze akut problémák orvoslására elég.

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője szerint a problémát elsősorban felsőbb szinten kellene megoldani, egyelőre ugyanis az önkormányzatok keze is meg van kötve: önmagában az intézményeknek nincsenek forrásaik bérlakások építésére és felújítására, elsősorban abból a 9 milliárdos keretösszegből tudnak gazdálkodni, amellyel a kormány munkásszállók építését és felújítását támogatja.

Valamit márpedig tenni kell, mert a munkaerőhiány egyre nagyobb, Veszprémben és a járásban is a gazdaság fejlődésének fő akadályává vált. Ezért is döntött úgy az önkormányzat a helyi vállalkozások szándékára reagálva, hogy a Pápai út 37. szám alatti ingatlanban 80 munkásszállási férőhelyet létesít, a szükséges önerő biztosításához pedig a 2017-es és 2018-as költségvetés terhére pénzügyi kötelezettséget vállal – tájékoztatott a képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ebben az épületben lesznek munkásszállásokEbben az épületben lesznek munkásszállások

Az LMP szerint ugyanakkor ez mégis csak tüneti kezelés, hosszú távon inkább egy átfogó, kormányzati bérlakás-építési programra lenne szükség. Ehhez egy 50 milliárd forintos bérlakásalapot képeznének, amelyre az önkormányzatok pályázhatnának, a lakás- és bérlakás-felújításokat pedig a szolgáltatás áfájának 5%-ra csökkentésével segítenék. Ezzel nemcsak a munkaerőhiányra adnának választ, de így a munkavállalók sem lennének elszakítva családjuktól, valamint a családalapítást és a munkavállalás helyén való letelepedést is ösztönöznék.