Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Tartalékosok nélkül nem létezhet ütőképes haderő

2017. október 7. 14:23 // Forrás: mti
A honvédelmi miniszter részvételével szombaton Hajmáskéren, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén közel 300 önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt.

A LÉNYEG RÖVIDEN:

  • Simicskó István szerint a haza védelmét a Magyar Honvédsége, a NATO szövetségi rendszerére és az állampolgárok hazafias elkötelezettségére kell alapozni
  • A magyar védelmi költségvetés 2024-re el fogja érni a GDP két százalékát
  • Hajmáskéren szombaton közel 300 önkéntes tett esküt
  • Az önkéntesek száma 2010-ben mindössze 17 volt, jelenleg ötezres állományunk van

Simicskó István kiemelte, a haza védelme nemzeti ügy, amelyet három pillérre épít a kormány: a Magyar Honvédség képességeire, a NATO szövetségi rendszerére és az állampolgárok áldozatkészségére, hazafias elkötelezettségére. Hozzátette: a tartalékosok rendszere kiváló lehetőség arra, hogy az állampolgárok hazafias elkötelezettsége erősödjön, és a civil lakosság is nagyobb biztonságban élhesse meg mindennapjait.

Az eskütételre felsorakozott katonák előtt a miniszter hangsúlyozta: a 2026-ig tartó haderőfejlesztési programban kiemelt cél a magyar honvédség képességeinek javítása és a védelmi kiadások növelése. A magyar védelmi költségvetés 2024-re el fogja érni a GDP két százalékát - tette hozzá.

Simicskó István az eskütétel után tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy 2010-ben mindössze 17 tartalékos katona volt Magyarországon. A 2010-től kialakított rendszerben jelenleg mintegy ötezer fős, műveleti és védelmi elven szervezett tartalékos állománnyal rendelkezik Magyarország, de "szeretnénk egy olyan egységes rendszert, mely alapvetően területvédelmi elven fog majd működni" megyékre, járásokra lebontva, a meglévő alakulatok alá rendelve - fogalmazott. Az október első hetében Hajmáskéren és Hajdúhadházon esküt tettekkel együtt már mintegy hétszáz területvédelmi tartalékos rendelkezik szerződéssel, a tervek szerint az idén ezerre, a rendszer teljes kiépülésére, húszezerre nő a tartalékosok száma - jelentette ki a miniszter.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök hangsúlyozta, a tartalékosok jelentős része rendelkezik katonai múlttal, de egyre több fiatalt is sikerül megszólítani, ezért a kiképzést is az alapoktól kell kezdeni.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a területvédelmi elv fontosságát érzékeltetve azt mondta: mindenki azt a környéket ismeri, ahol él, az számára a legfontosabb, és fel kell készülni arra, hogy saját otthonainkat is meg tudjuk védeni. Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként örömmel jegyezte meg, hogy Székesfehérvárról és Fejér megyéből tettek legtöbben esküt szombaton Hajmáskéren.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.