2018. június 20., szerda
Rafael névnap

A bor sokkal fontosabb az emberek életében, mint gondolják

  • gasztro
  • 2017.10.09
    04:30
  • képek: colorcam.blog.hu, sztarcafe.com, balatonize.hu
Tóth Loon rendezőt, a Petőfi Színház színművészét kérdeztem a borok világáról és az aktualitásokról.

- Milyen időszakot élünk most a borkészítés szempontjából?

- Most vannak a szüreti mulatságok. Az előző évi bor elfogy, kiürülnek a hordók, amibe be tud kerülni az új szőlő leve. Változások vannak, az új fahordós érlelés még gyerekcipőben jár, a hordós érlelést kezdik elfelejteni, a helyébe kerültek a saválló megoldások, amik szerintem még 10-15 évig fognak szerepet játszani Magyarországon, aztán visszatérünk a régi hagyományos módszerekhez, mint ahogyan Franciaországban is visszatértek. Két részre szakad a borkészítés, az egyik a tömegbor, ami most az acéltartályos gyümölcsös erjedésű lózung, az igazi bor még mindig fahordóban készül. A Márton-nap sincs már messze, amikor az új borokat általában már meg lehet kóstolni, de a jobb borokat még csak akkor szüretelik.

- Van kedvenc bora?

- Nincs. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a környékünkön lévő borversenyeken 5-6 éve gyakran jelen vagyok, végig szoktam kóstolni őket, és nagyjából tisztában vagyok az irányokkal. Azt látom, hogy nagyon jó kezdeményezések vannak. Jelen van egy rizling-generáció, ami füredi fiatalok csoportosulása, a Balaton Bor, ami szélesebb kezdeményezés, itt van a Csopaki Kódex, ami az olasz rizlinget próbálja a helyére tenni. Itt vannak olyan megmozdulások, amik arra irányulnak, hogy egyre jobb minőségű borokat készítsenek. Régen mondták, a bor bőrben csomagolva a legjobb, nem kell címke, nem kell dugó, ezek mind plusz költségekkel járnak. Egy liter jó bor előállítása 1000 Ft körül van ma Magyarországon, azért lesz 2000 Ft a boltban, mert arra jön az ÁFA, az anyagköltség, a címke, dugó, csavarzár. Ezek drágítják a bort, a legolcsóbb, ha a pincében issza meg az ember.

- Mi fontos egy borban? Mitől finom egy bor?

- Egyrészt tükröznie kell a fajtajelleget. Felismerhető kell, legyen a szőlőfajta, jobb esetekben azt is fel lehet ismerni, honnan van, konkrétan melyik dűlőről. A mi környékünkön nehéz behatárolni egy bor származását, de azért lehet érezni. A csopaki olaszrizlinget meg lehet érezni, és egy badacsonyit is. Ehhez nem is kell hozzáértőnek lenni, mert az illat, az ásványosság annyira eltér a két területen.

- Mennyire van jelen a borban az alkotó személyisége?

- Szepsy István, aki szerintem Magyarország borpápája, azt mondja, a bor milyensége 99 százalékban kint dől el a hegyen, a pincében pedig a maradék 1 százalék, tehát ennyiben van jelen a borász személyisége.

- Vörös vagy a fehér bor áll Önhöz közelebb?

- Én délvidéki vagyok, a vörös borokat szerettem mindig, de már 20 éve élek Veszprémben. Itt a környékünkön vörös nem nagyon volt. A boltokban azért lehetett kapni Tihanyi Kékfrankost, amit nem értettem, mert annyi üveg Tihanyi Kékfrankos volt a boltok polcán, ahány szőlőszem nincs kékszőlőből Tihany egész területén. Veszprémben szerettem meg igazából a fehér borokat. Annyira varázslatosak a fehér borok a környékünkön. Itt egy olyan Sauvignon Blanc-t, ami után a franciák is megnyalnák a szájukat, a Figula Pincében bármikor kapok, vagy az olasz rizlingekről ne is beszéljünk, félelmetes a felhozatal. Egész Magyarországon látványos a fejlődés.

- Milyen alkalmakkor fogyaszt bort?

- Hamvas Béla mondta, bort mindig mindenhol. A házassági évfordulónkon mindig Szilénuszt bontunk, ezt nehéz beszerezni, mert csak különleges évjáratokban szokták palackozni. Minden csütörtökön van egy társaság, akikkel mindig összeülünk, és megbontunk ezt-azt. Az én környezetemben nem fordulhat elő, hogy az ismerőseim rosszul fogják meg a poharat. Valahogy hiszek benne, hogy a bor sokkal fontosabb az emberek életében, mint ahogy gondoljuk. Egy példa: a rohanó világban mindenki szed magnézium-tablettát, egy pohár olasz rizling, ami Badacsonyban „terem”, ahol magasabb a talaj magnézium tartalma, mint általában, bő magnéziumforrás lehet. Az olasz rizlingről tudni kell, hogy hajlamos magnéziumot halmozni, egy pohár bor három-négy menedzser tablettát kivált, mivel alkoholos közegben van, 90 százalékos lesz a felszívódási arány, míg egy tablettánál 30 alatt van. Mértékkel fogyasztva a bor sokkal egészségesebb, mint azt bárki remélni merné.

- Mit gondol az emberek borfogyasztási szokásairól? Mennyire befolyásolja őket az ár?

- Az emberek rá vannak szokva az édes borra, csak tudni kell, hogy ár-érték arányban egy minőségi édes bor nem kerülhet annyiba, mint amennyiért a polcon látjuk. A borfogyasztás újraértelmezésére van szükség. A Rozé, rizling fesztivál egy nagyon jó pont, ahol meg lehet ismerni a törekvéseket, idén nagyon széles volt a választék, valamint erre jó a Balatonfüredi Borhetek is. 10-20 év múlva itt egészen különleges borok lesznek, nem fogunk rossz bort inni.