Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nácik, biorobotok és fake news

2017. október 9. 12:21
A 35 éve elhunyt Philip K. Dick az egyik legjobb sci-fi író volt. Művei ma is aktuálisak – nem véletlen, hogy moziban, tévében és a könyvesboltokban is találkozhatunk velük.

Dick munkásságát egy séma jellemzi: az író fogott egy tételmondatot, problémát, és elvégzett egy irodalmi minőségű gondolatkísérletet a tézissel. Agymenései pedig annyira jól sikerültek, hogy a sci-fi irodalom nagyjai közé emelték őt, munkái pedig jelenleg reneszánszukat élik: több tévésorozat is készült belőlük, könyveit újra kiadják, ötleteivel pedig a moziban is találkozhatunk.

Egyik legnépszerűbb művéből, az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regényéből halála évében, 1982-ben készült mozifilm Szárnyas fejvadász (Blade Runner) címmel. A film erős stáblistával büszkélkedhetett: Ridley Scott rendezte, Vangelis szerezte a zenéjét, Harrison Ford volt a főszereplője – de ahhoz, hogy valódi kultmozivá váljon, kellett az az erkölcsi dilemma, amit Philip K. Dick zseniális regényében kifejtett. A történet központi kérdése, hogy mi választja el az embert a géptől, emberszámba kell-e venni egy biorobotot, vagy szabad-e rabszolgasorban tartani egy gépet, ha annak egyébként ugyanolyan érzései, vágyai és álmai vannak, mint nekünk?

A Szárnyas fejvadász folytatása épp most fut a mozikban, és bár zenéjében, látványában, hangulatában és mélységében is igyekszik visszaadni az eredeti filmet, 2017-ben az embereknek már nincs igényük arra, hogy egy film elgondolkodtassa őket. Ez látszik a nézettségi adatokon is, az első hétvége után csúnya bukásnak tűnik a Ryan Gosling és Harrison Ford főszereplésével készült darab.

Ez Dick népszerűségét azonban nem csökkenti. Jelenleg is fut az Amazonon az Ember a fellegvárban (The Man in the High Castle) című, alternatív valóságban játszódó sorozat, amelyben Philip K Dick azzal a gondolattal játszik el, hogy milyen lenne a világ, ha a második világháború fordítva végződik: Japán és a náci Németország legyőzi a szövetséges hatalmakat, és felosztja egymás közt az Egyesült Államokat. Dick agymenése nem is lehetne aktuálisabb: jelenleg az amerikai közélet egyik nagy vitája, hogy szabad-e náci önkényuralmi jelképeket használni, nyilvánosan náci elveket vallani? Az egyik legerősebb amerikai alapvetés, a szólás szabadsága és a történelmi tanulságok feszülnek egymásnak a vitában – azt hiszem, a lehető legjobbkor porolták le Dick 1962-ben írt regényét, hogy sorozatot faragjon belőle az Amazon.

Ráadásul nem ez az egyetlen, jelenleg is futó tévés széria, amit Philip K. Dick munkássága alapján készítettek! A brit Channel 4 ugyanis Electric Dreams címmel berendelt egy tízrészes antológia-sorozatot, amiben minden epizódban Dick másik regényét vagy novelláját dolgozzák fel. A sorozat első epizódját szeptember 17-én vetítették, október végéig összesen hat részt láthatunk, a fennmaradó négyet pedig 2018-ban sugározzák majd.

Mindeközben az író munkáit eredeti formájukban is kézbe vehetjük, az Agave ugyanis egymás után adja ki őket. Augusztus végén jelent meg például az 1964-ben írt A végső igazság, ami félelmetesen aktuális. A történet szerint zajlik a harmadik világháború, a bolygót lakhatatlanná bombázták atommal, az emberiség föld alatti tartályokban várja a megváltást és gyártja a robotokat, amik vég nélkül vívják a pusztító harcokat a felszínen. Csakhogy az egész ordas nagy kamu. A világ elitje viszonylag hamar lezárta a háborút, a nyugati demokráciák és a szovjetek vezetői pedig megállapodtak abban, hogy a népet propagandavideókkal etetve a föld alatt tartják, a világot pedig egymás közt felosztva óriási birtokokat osztanak ki a klientúra tagjai között, hogy békében élhessenek luxuskörülmények között. Philip K. Dick több mint ötven évvel ezelőtt tűéles képet rajzolt a propaganda – vagy ahogy ma hívjuk, a fake news – lélektanáról, a politikai ármánykodásról és a társadalmi elnyomásról.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.