2018. április 24., kedd
György névnap

Kreatív mankó időzsonglőrködéshez

Húsz évvel ezelőtt csak a széplelkű, örök romantikusok írtak naplót. Aztán a nosztalgialáz újra felfedezte magának ezt a területet, hogy adaptálja a 21. századra, a rossz időkezelők problémáinak megoldására.

Ha van valami, amiben 2017-ben az emberek nagy többsége egyetért, az az idő, jobban mondva annak hiánya: soha nem elég, mindig több kellene belőle, hogy ne érezzük úgy, folyamatos csúszásban és állandó őrlőmalomban vagyunk, ahol a teendők a fejünkre nőnek, képtelenek vagyunk megélni a pillanatokat és valami mindig csorbát szenved.

A problémát a szakemberek, és ha cinikusak akarunk lenni, az „üzletemberek” is érzékelik, és az idővel kapcsolatos nehézségeink megoldására lassan ugyanúgy egy egész ipar épül rá, mint a boldogságra: tudatos időkezelésre tanító coachok jelentkeznek be lépten-nyomon, mindfulness tréningeken vehetünk részt, kismillió app közül válogathatunk és mindenféle kreatív formában újra reneszánszát éli a naplózás. Ha félretesszük a fenntartásainkat, akkor persze be kell vallanunk, hogy a fentieknek van létjogosultsága, és sajnos vagy nem sajnos, többségünk segítségre szorul abban, hogyan zsonglőrködjön minél jobban az idejével.

Alapvetően nem kell hozzá más csak egy toll és egy füzetAlapvetően nem kell hozzá más csak egy toll és egy füzet

Lényegében erre épül rá a bullet journal is, amely külföldön már hatalmas népszerűségnek örvend, de kezdi idehaza is meghódítani a civil média és a képmegosztó oldalak platformjait. Hogy utóbbi gondolat hogyan jön ide, azt majd később elmagyarázom, de lássuk előbb, mi fán terem az egyelőre csak angol terminussal emlegetett bullet journal.

A bullet journal dióhéjban egy személyre szabható naptárrendszer, amelyet Ryder Caroll New York-i grafikus fejlesztett ki, és tulajdonképpen egy napló, egy teendőlista és egy naptár szerelemgyerekeként írható le. A hagyományos határidőnaplókkal szemben ezt mi készítjük el, és egy-két előre összeállított oldalon kívül úgy alakíthatjuk, ahogy nekünk tetszik, így sosem leszünk helyszűkében vagy bővében, ha zsúfoltabb napról vagy szabadságról van szó.

A napló gerincét a gyorsan, pár szóban lejegyzett gondolatok és az ún. bulletek, vagyis a felsorolásjelzések adják: külön jelzéseket kapnak az események (pl. egy üres karika), az elvégzendő és elvégzett feladatok, az elhalasztott teendők és az egyéb gondolatok. A klasszikus journal egy a jelzések magyarázataként szolgáló kulccsal és egy tartalomjegyzékkel indít, amely folyamatosan bővül a szerint, milyen oldalakat adunk hozzá a naplóhoz. Ezután következnek a dátumfüggő listák: a jövőtervező az egyes hónapokban esedékes események, határidők listázására szolgál, a havi oldalak a hónap terveit, teendőit tartalmazzák, míg a napi oldalakra az aznapi események, feladatok, ötletek, pozitív élmények kerülnek. Ezen felül helyet kaphatnak tematikus gyűjtemények is például a felkeresendő úti célokról, a megnézendő filmekről vagy egy hobbival kapcsolatos ötletekről.

Mindezek alapján persze felvetődhet, mégis hogyan segít a bullet journal időmilliomossá válni, és egyébként is minek pepecselni vele, ha ott a Google Calendar? Jolly Joker válasz nincs, csupán annyi, hogy mindenkihez más passzol. Van, akinek az Eisenhower-féle sürgős-fontos mátrix jön be, másnak az, ha 15 percekre vetítve leírja a napját, így kiszűrve az időrabló tevékenységeket, megint más pedig inkább a kreatívabb módszerekhez nyúl. Abban mindenesetre általában egyetértenek a szakemberek, hogy jóval hatékonyabban valósítjuk meg a terveinket, ha leírjuk őket, mintha csak a fejünkben keringenek. Ha folyamatosan a szemünk előtt vannak, egyszerűen arra sarkallnak, hogy mihamarabb letegyünk róluk, és az álmaink elérésében is motiváló, ha ténylegesen van egy lista, amin kipipálhatjuk a tételeket.

De a motiváltság nem csak az elvégzendő feladatok szintjén jelenhet meg. Mivel a bullet journal testreszabható, azt is lejegyezhetjük, mi az, amit aznap megtettünk. Lehet, hogy ez nem fedi le azokat a teendőket, amiket célokként tűztünk ki, mégis azt érezteti velünk, hogy haladtunk, nem volt elfecsérelt a nap, és ettől végső soron nő az önbizalmunk, lendületre kaphatunk és hosszú távon előrébb juthatunk, mintha csak az előttünk tornyosuló problémákon búslakodnánk.

Ilyen díszes is lehet a naplóIlyen díszes is lehet a napló

Ugyanez érvényes lehet a random lefirkantott pozitív gondolatokra is. Az emlékezet szelektív, és amikor sok stressz ér minket, hajlamosak vagyunk mindent sötéten megítélni, elfeledkezve közben az apró örömökről. Márpedig a jókedvünk és a hatékonyságunk között megint csak összefüggés van.

Elvégre gyakran nem arról van szó, hogy túl kevés az időnk, egyszerűen csak rosszul kezeljük, a bullet journal pedig ennek felülírásán, az életünk rendszerezésében próbál segítséget nyújtani, egy kicsit meglovagolva a nosztalgiára és az art journalokra épülő trendet is. Aki szeretné, kidekorálhatja és egészen művészi szintre is emelheti a naplóját, és sokak számára éppen ez jelenti a valódi vonzerőt Caroll ötletében: Pinteresten tömkelegével találni ilyen naplókról készült fotókat. Persze a csillogó mázon érdemes túllátni és a lényegre koncentrálni, különben az egésszel csak odajutunk, mint a Facebook és az Instagram csodafotóinak görgetésével.