2018. július 16., hétfő
Valter névnap

Még két hétig tart a Budapest úti forgalomelterelés

Brányi Mária alpolgármester, a 6-os számú választókerület önkormányzati képviselője szerdán délután a körzetet érintő fejlesztésekről tartott választókerületi fórumot a Kossuth iskolában.

Brányi Mária elmondta, a területfejlesztési programon belül uniós forrásfelhasználással készül több utcát érintő csapadék-és csatornafejlesztés. Az előkészítő munkák tavaly kezdődtek. Megvalósulóban van a Budapest út körforgalmához tartozó gerincvezeték kiépítése és korszerűsítése, illetve a Muskátli utcához, Mikszáth utcához, Tulipán utcához és Rózsa utcához tartozó, azokat érintő 50 méteres csatornaszakaszok fejlesztése is, és az egész Balaton utca – itt már a vége felé jár a fejlesztés, sávos úthelyreállítással.

Az uniós fejlesztés csak a közterületi csatornaszakasz kiépítését finanszírozza, nem támogatja a lakossági rákötést a csatornahálózatra. Az uniós fejlesztés feltétele a tudatosság fejlesztése is. Lényege, hogy a csapadékvíz lehetőség szerint helyben maradjon, öntözésre használódjon el, és ne vezessék ki a városi csatornarendszerbe.

2018 elején a Viola utca egy szakaszán, 160 méteres szakaszon fognak csatornát kiépíteni, de előtte 2 vízvezeték nyomócsőt fognak kicserélni. Az önkormányzat saját költségvetéséből a Budapest úti körforgalomtól a Balaton Plázánál lévő körforgalomig egy teljes sávos felújítást fog megvalósítani, emiatt van most a forgalomelterelés, ami várhatóan még két hétig fog tartani. Az Ady Endre utcában gyalogátkelőt fognak kialakítani, ami megkönnyíti az eljutást az iskolához, a piachoz, a belvároshoz. Az érintett területen rendőr is fogja segíteni a forgalom működését.

Brányi Mária beszámolt az idei év önkormányzati költségvetéséből elindított és befejezett fejlesztésekről is. A Kabai utca 2. szám alatt épülő egészségház befejezési határideje az idei év, itt a rendelés 3 háziorvossal és 2 védőnővel indul meg. Megvalósult a Csillag utcai óvoda gyermekmosdójának felújítása, a Vilonya utcai orvosi rendelő nyílászáró- és burkolatcseréje, a Sólyi utca 2. szám alatti lépcső és rámpa hajlásszögének átalakítása, amely megkönnyíti a babakocsival és kerekesszékkel való közlekedést. A tervek szerint az idén megvalósul még az Ady u. 69. előtti buszvárók telepítése is.