Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Veszprém és a balatoni régió jövőképe az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatban

2017. október 22. 16:13 // Forrás: Ecoport magazin
A Bakony-Balaton térség példa nélküli összefogása és 2030-ig kirajzolódó gazdasági-társadalmi jövőképe lehet a fő erőssége Veszprém és a régió év végéig elkészülő Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatának. A helyi vezetők nemcsak a turisztikai szezon 12 hónaposra bővítésében, hanem egy igazán modern, élhető és mind az itt lakók, mind a dolgozni ide települők számára vonzó környezetben gondolkodnak, azt ígérve, a beruházások nagy része akkor is megvalósul, ha az Európai Bizottság mellé rendelt 12 tagú nemzetközi zsűri egy másik magyar város pályázatát találja a legjobbnak 2018 végén.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre a tagállamok városainak, mely idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte. Egy egész éves kulturális rendezvénysorozatnál jóval nagyobb volumenű terveket vár el a pályázatot meghirdető Európai Unió is: bár a program 1985 óta az EU egyik legsikeresebb kezdeményezése, a kezdeti, a tagállamok kulturális egymásra hangolódását támogató célok közé praktikus módon felcsatlakoztak azok – a címet viselő város hosszú távú fejlődését megalapozó - kulturális fejlesztések is, amelyek megvalósításához az EKF-jelöltség bevallottan csupán eszközként szolgál.

A pályázatot kiíró és a pályáztatást lebonyolító Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékese, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint Veszprém a pályázásra komolyan készülő, így a második fordulóra is esélyes városok között van.

„Pápai diákként az egyik legtöbbször megtett útvonal számomra a Pápa-Veszprém közötti volt – emlékezik vissza az állami vezető –, a bátyám Veszprémben született, édesanyám a zeneiskolában, édesapám a Bakony Műveknél dolgozott. Ismerem a várost, jól tudom, hogy infrastrukturális és természeti adottságai jók, a Veszprémvölgy rehabilitációja, a Hangvilla megépítése, a Vár kulturális tartalommal való megtöltésére irányuló kezdeményezések, valamint a Bakony-Balaton régió találkozása, mint természeti környezet mind alkalmassá teszik Veszprémet a pályázásra. A jelenlegi, dinamikus városvezetés a település méretein jócskán túlmutató koncepción dolgozik, amely, ha jól sikerül, továbbröpítheti Veszprémet a második fordulóba”

– mondja Hoppál Péter.

A kulturális államtitkár pécsiként egyébként már részt vett egy EKF-program előkészítésében és lebonyolításában, ezért is ösztönözte, hogy a 2023-as EKF-pályázat előkészítő fázisában Pécs mentorként segítse tapasztalataival Magyarország többi önkormányzatát. „Fontosnak tartottam, hogy minél több segítséget adjunk a jelentkező városoknak, s bátorítsuk őket arra, hogy közösségként gondolkodva fogalmazzák meg a saját értékeiket.”

Nemcsak a pályázatban, de már annak előkészítésében is a térségi összefogás gondolata jelenik meg. A stratégiaalkotó munka már 2016 elején megkezdődött, melyben a fő partnerek a Balatoni Szövetség, a Balatoni Kör és a Pannon Egyetem. Jelenleg elsősorban az elképzelések művészeti tartalommal való megtöltésén van a hangsúly, mely elsősorban a Művészeti Tanács feladata, de a folyamatot programalkotó szakmai- és térségi munkacsoportok is támogatják. A tanácsadásban emellett a Hétfa illetve egy nemzetközi tanácsadó szervezet segít.

Épp ezt, vagyis a közösségként való gondolkodást tartja a veszprémi EKF-pályázat erősségének Porga Gyula polgármester.

„Itt helyben mindenkinek a fejében létezik egy jövőkép, milyen Veszprémben, milyen Balatonon szeretne élni 2023-ban, vagy 2030-ban, ezért meggyőződésem, hogy akik itt élnek és rajonganak a régióért, azokkal közösen tudjuk a legjobb stratégiát összeállítani. Ezt figyelembe véve már az első körös, stratégiai dokumentum elkészítését is azzal kezdtük, hogy a legszélesebb körben elkezdtünk partnerek után kutatni – mára a régió számos szervezete, pl. a Balatoni Szövetség, a Balatoni Kör, az Éltető Balaton-felvidéki Egyesület, a Pannon Egyetem, és mintegy kétszáz önkormányzat megerősítette együttműködési szándékát felénk –, és széleskörű ötletpályázat keretében minél inkább bevonni a helyi lakosságot is a pályázat megvalósításába, a tervek szövögetésébe.

Elsődleges céljaink között szerepel a jelenlegi idegenforgalmi szezonalitás megszüntetése a régióban – azt akarjuk megmutatni, hogy Veszprém a Bakony-Balaton térséggel kiegészülve egész évben tud különleges és vonzó lenni –, tudományos együttműködés a Pannon Egyetemmel és más felsőoktatási intézményekkel és a jövőbe mutató kreatívipari fejlesztések. Mégis, a legfontosabb számunkra a helyi emberek jelene és jövője; hogy olyan térséget alakítsunk ki, ahol úgy érzik, érdemes itt maradni, valamint – mivel munkaerőhiánnyal küzdünk és ez a probléma az EKF-pályázatban sem maradhat válaszkeresés nélkül – vonzóvá akarunk válni arra, hogy máshonnan is hosszú távra tervezve dolgozni, élni jöjjenek hozzánk”

– számol be Veszprém jövőbe mutató terveiről Porga Gyula polgármester.

A decemberig benyújtandó első körös pályázat részleteket még nem tartalmaz a tervezett programokra, rendezvényekre, beruházásokra vonatkozóan, ám annyit már lehet tudni, hogy a megvalósításra váró nagyberuházásokat egy hosszú távú fejlesztés részeként kezelné a veszprémi önkormányzat. A koncepcióban megoldást keresnek a Várnegyed kulturális tartalommal való megtöltésére és a városképet rontó épületek hasznosítására, valamint bevonják abba a Modern Városok Program keretében állami támogatással rövidesen megkezdődő színházrekonstrukciót és Aranyosvölgy Tudáspark és Tudományos Központ-projektet. A polgármester hangsúlyozza:

„Sokan beleestek abba a hibába, hogy az infrastruktúrafejlesztés elviszi a showt. Abban azonban egyetértés van, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023-jelöltség akkor is megéri Veszprém számára, ha esetleg mégsem nyer a város. Hiszen ha jó programot tudunk megfogalmazni, akkor annak jelentős részét mindenképp szeretnénk megvalósítani. Az pedig önmagában nyereség – és ebben az EKF nem cél, hanem eszköz –, ha rendelkezünk majd azzal a 2023-35-ig felvázolt modellel, hogyan tud Veszprém a Bakony-Balaton térséggel kiegészülve Európa egyik legélhetőbb turisztikai régiójává válni, amely munkahelyek vonzerejével is bír.”

Nem kevésbé inspiráló elképzelésekről számol be a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázat előkészítésében, valamint a programalkotásban a várost segítő Művészeti Tanács elnöke sem. Mészáros Zoltán, Veszprém elismert fesztiváljai, a VeszprémFest és a Rozé Rizling Jazz Napok ügyvezető igazgatója azt mondja: máris több száz programjavaslat érkezett hozzájuk, amelyek közül hét hívószó köré csoportosítva választják ki a stratégiába illeszkedőket. Egészen biztos, hogy az európai együttműködést szem előtt tartó, valamint Veszprém és a Bakony-Balatoni régió hosszú távú fejlesztését célzó programtervek születnek majd. Körvonalazódik egy, a régiós borkultúrát európai szinten megjeleníteni képes program váza, illetve egy magas színvonalú középfokú művészeti képzésre irányuló kezdeményezés – árulja el Mészáros Zoltán.

Bár az EKF-pályáztatással kapcsolatban megkérdezettek mindegyike egyetért abban, hogy megéri a megmérettetés, az Európa Kulturális Fővárosa projekt ömagában nem jelent milliárdos pénzesőt a jelölt városok kasszája javára. Az unió „csupán” a 1,5 millió eurós (az EKF-program ötletgazdája, görög kulturális miniszter nevét viselő) Melina Mercouri-díjjal támogatja a kulturális programok megvalósítását, s ezt a cím elnyerése után ítélheti oda (nem jár automatikusan az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városoknak). Az önkormányzatnak, a helyi szponzoroknak és a magyar államnak kell tehát mélyen a zsebébe nyúlnia ahhoz, hogy egy város EKF-pályázatát sikerre vigyék.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programra történő felkészülés égisze alatt létrejövő fejlesztések, beruházások összege több milliárd forintra rúg majd, amelynek legalább felét a hazai állami költségvetés állja, míg a jelölt város önkormányzata 25%-ban veszi ki a részét a költségekből, a maradék 25%-ot pedig igyekszik szponzorok és jegybevételek útján megtalálni. Ugyan a részben uniós forrásból finanszírozandó Modern Városok Program elemei így is – úgy is megvalósulnak, a kimondottan a jelöltséghez kapcsolódó, több év alatti kivitelezhető infrastrukturális beruházások állami forrásaihoz csak a címnyertes város juthat hozzá a 2018 végi eredményhirdetés után. A költségvetés összeállításakor pedig a konkrét kulturális programokon, infrastrukturális előkészületen és fejlesztéseken túl a marketingre és a kivitelezéshez szükséges fejlesztésekre is gondolni kell.

30 millió forint – Ennyit költ Veszprém 2017-ben, a pályázat előkészítésének évében, mellyel az EKF programot segítő a Hétfa és nemzetközi tanácsadó szervezet, valamint az arculati-vizuális megjelenésért felelős szervezet munkáját honorálják. A stratégiai munkacsoport, a szakmai munkacsoportok és a Művészeti Tanács tagjai önkéntes alapon vesznek részt a munkában, javadalmazás nélkül.

Az EKF az egész város számára kihívás – ezt jó, ha az intézményhálózattal is sikerül megértetni –, rendőrségtől a taxisokig, a hoteltulajdonostól az utcaseprőig mindenkinek együtt kell működnie, és a várható egész éves nagyüzemre a vendéglátásban, szolgáltatásban érintett cégeket már 2019-től fel kell készíteni – egyebek mellett ezért van szükség az 5 éves előkészületre – mondja Méhes Márton EKF-szakértő, nemzetközi kulturális menedzser, a 2010-es pécsi EKF-program előkészületeinek művészeti igazgatója.

Mindezzel együtt az Európa Kulturális Fővárosa program hatalmas lehetőséget is jelent mind az ország, mind a címet elnyerő város részére, hiszen a közelmúltban Magyarországon zajlott világszintű sporteseményekhez hasonlóan koncentrált nemzetközi figyelem középpontjába kerül a régió, ráadásul ennek időintervalluma 1-2 hét helyett egy teljes év lesz. A rendezvényeket nemzetközi felületeken kell népszerűsíteni, a pályázati kiírás pedig el is várja az olyan események szervezését, amely kimondottan az európai közönségnek szól. A bel- és külföldi turizmusban mérhető adatok a látogatószám kiemelkedő megugrásáról tanúskodnak az EKF évében – emlékeztet Méhes Márton, hozzáteszi azonban, hogy a címnyertes városnak arról is gondolkodnia kell, hogy az EKF-program évén túl hogyan tartja majd fönn az érdeklődést – illetve hogyan hasznosítja a létrehozott infrastrukturális fejlesztéseket.

„Az lehet sikeres EKF, ahol sikerül magának a városi kulturális miliőnek hosszú távra megváltozni – új utat nyitni maga előtt, ahol sikerül a közösségnek is új pályára állnia a kultúra segítségével” – vélekedik a szakember. Jó példa erre Linz 2009-ben és Pécs 2010-ben – mindkét helyszín ipari városból lett kulturális központtá részben az EKF-program segítségével.

A 2020 utáni pályázati kiírások esetében a kiíró Európai Unió is jobban ügyel arra, hogy a tervezett fejlesztések egy város hosszútávú összstratégiájába illeszkedjenek. Az elbírálásnál szempont lesz a lakosság bevonásának sikeressége, valamint a politikai támogatás is, amellyel Veszprém szintén jól áll. Ahogy a város polgármestere fogalmaz:

„Fontos gesztus volt, hogy minden helyi politikai szereplő kiállt a pályázat sikere mellett, s ez is azt igazolja, hogy megtaláljuk azokat a közös pontokat, amelyekért együtt tudunk harcolni.”

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet egy brit és egy magyar város viselheti egyszerre, a pályázatok leadási határideje 2017. december 20-a. A második kör 2018-ban indul; az Európai Bizottság a cím viselésére kiválasztott városok nevét 2019 elején teszi közzé hivatalosan.

EKF idővonalzó:

  • 1985: Athén (Görögország)
  • 1986: Firenze (Olaszország)
  • 1987: Amszterdam (Hollandia)
  • 1988: Nyugat-Berlin (NSZK)
  • 1989: Párizs (Franciaország)
  • 1990: Glasgow (UK)
  • 1991: Dublin (Írország)
  • 1992: Madrid (Spanyolország)
  • 1993: Antwerpen (Belgium)
  • 1994: Lisszabon (Portugália)
  • 1995: Luxembourg (Luxemburg)
  • 1996: Koppenhága (Dánia)
  • 1997: Szaloniki (Görögország)
  • 1998: Stockholm (Svédország)
  • 1999: Weimar (Németország)
  • 2000: Reykjavík (Izland), Bergen (Norvégia), Helsinki (Finnország), Brüsszel (Belgium), Prága (Csehország), Krakkó (Lengyelország), Santiago de Compostela (Spanyolország), Avignon (Franciaország), Bologna (Olaszország)
  • 2001: Rotterdam (Hollandia), Porto (Portugália)
  • 2002: Brugge (Belgium), Salamanca (Spanyolország)
  • 2003: Graz (Ausztria)
  • 2004: Genova (Olaszország), Lille (Franciaország)
  • 2005: Cork (Írország)
  • 2006: Pátra (Görögország)
  • 2007: Luxembourg (Luxemburg), Nagyszeben (Románia)
  • 2008: Liverpool (Egyesült Királyság, Anglia), Stavanger (Norvégia)
  • 2009: Linz (Ausztria), Vilnius (Litvánia)
  • 2010: Essen (Németország), Pécs (Magyarország), Isztambul (Törökország)
  • 2011: Turku (Finnország), Tallinn (Észtország)
  • 2012: Guimarães (Portugália), Maribor (Szlovénia)
  • 2013: Marseille (Franciaország), Kassa (Szlovákia)
  • 2014: Umeå (Svédország), Riga (Lettország)
  • 2015: Mons (Belgium), Plzeň (Csehország)
  • 2016: Donostia-San Sebastián (Spanyolország), Wrocław (Lengyelország)
  • 2017: Aarhus (Dánia), Páfosz (Ciprus)

A vetélytársak Debrecen, Győr, Eger, Székesfehérvár, Szentendre, Szombathely, Miskolc, Tokaj, Hódemezővásárhely. Ők azok, akikkel Veszprémnek meg kell küzdenie, ha el akarja nyerni a magyar városok közül az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Juhász Rita ǀ Fotó: Nagy Mihály, Babják Tamás, Domján Attila, Melczer Zsolt

A cikk eredetileg az Ecoport magazin szeptemberi számában jelent meg.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.