Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Középiskolai verseny Wallenberg nyomában

2017. október 26. 4:00
A Wallenberg nyomán című országos középiskolai vetélkedő 3. elődöntőjét rendezték meg szerda délelőtt az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Az eseményen Brányi Mária alpolgármester mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte: a város számára fontos a helytörténet, a múlt ismerete nélkül nem lehet jelenünk és jövőnk sem. Az önkormányzat mindent elkövet, hogy kutatások szülessenek, és kiadványok jöhessenek létre a város polgárai számára.

A város kiadott már egy helytörténeti olvasókönyvet, ami kifejezetten gyerekeknek készült, de felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet. Egy helytörténeti lexikont is kiadtak a közelmúltban, valamint életrajzi lexikon is megjelent. A város különleges kiadványa a Történelmi kaleidoszkóp című sorozat, amelynek eddig 3 kötete jelent meg, a 4. kötetet várhatóan az idén lehet kézbe venni. Ebben a kiadványban az idősebb veszprémi polgárokat is megszólították az alkotók, akik személyes élményekkel, családi fotókkal segítették az anyagot gazdagabbá tenni. A város kiadott egy Sétáló füzet sorozatot is, ebben sétáló útvonalakat, nyomvonalakat alkottak meg, amik a közös múltba vezetnek, a kiadványnak belvárosról szóló kötete is van, amely bemutatja a XIX. századi veszprémi ember életterét is. Brányi Mária megköszönte a Raoul Wallenberg Egyesületnek a szervezői munkát.

Schreiber Márta, a könyvtár igazgatóhelyettese kiemelte, nagy öröm, hogy a versenynek a könyvtár adhat helyet, a helyválasztás jelentéssel és jelentőséggel is bír: Eötvös Károly volt az, aki az 1882-es tiszaeszlári perben a zsidók védelmére kelt.

Raoul Wallenberg (1912-1947?) svéd diplomata volt, aki a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. Wallenberg közvetlen feladata a Svéd Nagykövetségen az volt, hogy támogassa a zsidómentő tevékenységet Budapesten. Miután a németek bevonultak Magyarországra, a deportálással fenyegetett zsidók megpróbáltak semleges országoktól kérni útlevelet. Wallenberg engedélyt kapott arra, hogy szükség esetén a követségen biztosíthasson menedéket az üldözötteknek és kiadhasson a mentességhez szükséges okmányokat is. Nem a hagyományos diplomáciai módszereket alkalmazta, hanem a vesztegetéstől a zsarolással való fenyegetésig szinte bármilyen lehetőséget megragadott, hogy életeket menthessen. Más semleges országok követségei is hamarosan követték Wallenberg példáját és védleveleket adtak ki, valamint védett házakat létesítettek egyes menekültek számára. 1945. január 17-én Wallenberg Budapestről Debrecenbe indult, oda azonban soha nem érkezett meg. Feltételezések szerint sofőrjével, Langfelder Vilmossal együtt erőszakkal a Szovjetunióba hurcolták. -- wiki, wallenberg.hu

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.