Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Megyei fiatalok remekeltek a szakmák világversenyén

2017. november 2. 15:31
Az Abu Dhabiban megrendezett világbajnokságon Papp Dóra Viktória a szépségápolás területén, míg Piltman Gábor ácsként ért el szép eredményt. A fiataloknak csütörtökön Porga Gyula polgármester személyesen is gratulált.

A Szakmák versenyeként is ismert World Skills világ- és Európa bajnokságot kétévente rendezik meg, utóbbit mindig a páros években, és ehhez igazodik a világbajnokság. Ezen a megmérettetésen vett részt a két megyei fiatal is, Papp Viktória Dóra és Piltman Gábor.

Papp Viktória Dóra, Piltman Gábor, Piltman Miklós, Porga GyulaPapp Viktória Dóra, Piltman Gábor, Piltman Miklós, Porga Gyula

A verseny célja a legkiválóbb szakmabeliek felkutatása, ami tulajdonképpen arra is kiváló lehetőséget nyújt, hogy idehaza és a munkaerőhiánnyal küzdő országokban is visszanyerjék a szakmák a becsületüket, és bebizonyosodjon, ilyen úton is lehet sikeres egy fiatal. A világbajnokságra 22 éves koráig bárki jelentkezhet, aki szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik, míg az Európa-bajnokság esetében 24 év a korhatár, illetve fontos feltétel, hogy minden versenyző mögött álljon egy szakmai támogató – mondta el Piltman Miklós, az ács szakma támogatója.

Az október 15–18. között, Abu Dhabiban megrendezett vébén végül 59 szakmában mintegy 1300 versenyző képviseltette magát – Magyarországról 19 szakmából összesen 20-an vettek részt (az egyik versenyszám páros volt). Ennyi résztvevő között kimagasló eredményt elérni nem kis teljesítmény, Dóra és Gábor pedig épp csak egy hajszálnyival maradt le a kiválósági éremről, de már így is elmondhatják magukról, hogy a magyarok között a legjobbak: a világbajnokságot megelőzően egy előválogatón vettek részt, majd hat hónapon keresztül, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával mesteremberek mellett készültek a döntőre.

Gábor a versenyen / Fotó: flickrs.com/worldskillsGábor a versenyen / Fotó: flickrs.com/worldskills

A fiataloknak nem sok támpontja volt, jórészt az előző évek feladataira támaszkodhattak, esetleg egy 30%-ban változó tesztfeladatot kaptak előzetesen, illetve Dórát kollégái is segítették, biztatták, akik korábban szintén részt vettek a versenyen. Részben ez is motiválta, hogy ő is elinduljon: korábban Keszthelyen érettségizett, de már a szakközépiskolában betekintést kapott a fodrász és kozmetikus szakmákba, majd ezt követően, három év alatt, idén májusra meg is szerezte a kozmetikusi képzettséget. Ennek ellenére nem kis kihívás volt számára a verseny: külföldön a szépségápolás sokkal több mindent takar, mint idehaza, ahol a manikűr-pedikűr sem tartozik már bele, a verseny alatt viszont utóbbiakat is el kellett végeznie, emellett arc-, ránc-és testkezelés, szőrtelenítés, szempillaépítés és egy arab éjszakára utaló fantáziasmink elkészítése is várt rá.

Papp Viktória DóraPapp Viktória Dóra

Könnyű helyzetben a Táncsics iskolában végzett és jelenleg technikusi tanulmányait folytató Gábor sem volt, annak ellenére, hogy a versenyre egy tesztprojekttel készülhetett, amihez aztán egy nagyon hasonló asztallal, székkel, virágtartóval ellátott kerti kiülőt kellett elkészítenie. Elsőre könnyűnek tűnt a feladat, de a nehézségek időközben jöttek elő, a bírák pedig elég szigorúak, tized milliméterekben mérik a pontosságot. Szerette volna, ha sikerül megszereznie a kiválósági érmet, de a kitűzött céljait így is elérte, világot láthatott, a versenyeredményt a szakmabeliek is értékelik, az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy a győztes ázsiaiak évek óta készülnek ezekre a versenyekre, már-már egy robot maximalizmusával.

A fiatalok teljesítménye természetesen dicséretes, jövőre pedig állnak elébe az Európa-bajnokságnak is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.