2018. május 26., szombat
Fülöp névnap

Középpontban a mesterségek

A családjukban és a környezetükben űzött mesterségekről is korreferátumot adnak a hazai és külföldi magyar diákok három napon át az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián Veszprémben.

Mesterségek családomban, környezetemben: ez a témája annak a honismereti akadémiának, melyet 22. alkalommal szervez a hét folyamán a Honismereti Szövetség, ezúttal Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, Veszprémben. A vasárnap reggelig tartó programon közel 60, Erdélyből és a Felvidékről is érkező diák adja elő az általuk választott, mesterségekkel kapcsolatos hallgatói előadását. Rajtuk kívül a szakmabeliek is prezentációkat mutatnak be háziiparról, kézművességről, szellemi foglalkozásokról és az értelmiségi dinasztiákról.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke az akadémia témájához szólva elmondta, a mesteremberek és céhek mindig is hasznára voltak közösségüknek, és mércét adtak az embereknek, manapság pedig ugyanolyan fontos elemei a társadalomnak.

Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy egyesületüknek mindig nagy öröm, ha értesülhetnek a településeken működő honismereti vagy városszépítő egyesületek sikeres munkájáról, kezdeményezéseiről és írásairól.

Hozzáfűzte, a három napos akadémia lehetőséget ad arra is, hogy a magyarságtudatot és a korábban köttetett barátságokat is elmélyítse.

Balról: Bándi László, Porga Gyula és Debreczeni-Droppán BélaBalról: Bándi László, Porga Gyula és Debreczeni-Droppán Béla

Porga Gyula polgármester, az akadémia fővédnöke a megnyitón úgy fogalmazott, az akadémiával sikerül a fiatalokat is bevonni a honismeret és a helytörténet-kutatásba, amely bizonyítja, hogy ez nem csak az idősebb korosztály területe. A Veszprém jelenéről tartott beszédében kiemelte, hogy a város nem csak egy gazdag múltú skanzen, hanem cégeivel, egyetemével és kulturális sokszínűségével egy élő város, mely a balatoni régióval karöltve 2023-ban Európai Kulturális Fővárossá kíván válni.