2018. április 24., kedd
György névnap

Online folyóiratot indított a múzeum

  • kult
  • 2017.11.04
    04:00
  • LDM
A Magyar Tudomány Napjához és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan szabadon hozzáférhető online muzeológiai folyóiratot indított a Laczkó Dezső Múzeum ismeretterjesztő szándékkal.

Az elektronikus folyóiratot Regenye Judit mutatte be péntek délután a Laczkó Dezső Múzeum Tudásterében.

Az interneten megjelenő, LDM online című magazin PDF formátumban érhető el a múzeum weboldalán. A kiadvány a szerkesztők szándéka szerint a múzeum gyűjteményeit, kiállításait, műtárgyait érintő témákról értekezik, a múzeumi munka minden aspektusát igyekszik megjeleníteni a terepi munkától, gyűjtéstől, régészeti feltárástól kezdve a restauráláson keresztül a dokumentálásig és egészen a tudományos feldolgozásig. A cél az, hogy a múzeum kutatási eredményei gyorsan és szabadon hozzáférhetők legyenek minden érdeklődő számára. A múzeum szakemberei szeretnék kihasználni az elektronikus publikálás előnyeit, a gyorsaságot, a képes információk végtelen lehetőségét.

A hangsúly a múzeum nyitottabbá tételén és a szabad hozzáférésen van. Minél szélesebb közönség számára szeretnék lehetővé tenni, hogy akár a múzeum fizikai megközelítésének mellőzésével megismerjék gyűjteményeinket, kutatásainkat. Az alapvetően helytörténeti indíttatású kutatási eredmények közzététele az iskolák számára nyújthat majd jól használható segédletet.

"A múzeum közgyűjtemény, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyűjteményeit, munkáját a nyilvánosság számára megismerhetővé kell tennie. A digitális hozzáférés szélesíti a nyilvánosságot. A múzeumi kutatások közzététele természetesen eddig is elsődleges szempont volt, de meg kell találni minden korban azt az eszközt, ami a legtöbb emberhez eljuttatja az üzenetet. Most a hagyományos bemutatási módok mellett a múzeum kapuit virtuálisan is szélesre tárja" - fogalmazott beharangozójában Regenye Judit régész, az első lapszám szerkesztője.

A magazin évente kétszer jelenik meg, de a múzeumi munka jelentős eseményeihez, eredményeihez kapcsolódóan rendkívüli számok is előfordulhatnak. Az első számot közvetlenül is elérhetik ide kattintva, az LDM Online aloldalát pedig - ahol a későbbi publikációk is megjelennek majd - itt találják.