2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

A forgalomkorlátozó oszlopok megállíthatják a dzsihadistákat?

Jobb híján nem marad más, amivel egy város védekezhet a teherautós merényletek ellen. De valóban ez lenne a megoldás?

A The New York Times a héten tett fel Facebook-oldalára egy videót. A két és fél perces anyagban azt taglalják, hogy mivel az utóbbi időkben a dzsihadisták jellemzően teherautókkal támadnak civilekre, egy városnak jobb híján nem marad más védekezésül, minthogy forgalomkorlátozó oszlopokat helyezzen ki. Mutatom a videót:

Ebben szépen látszik, végig van vezetve, hogy a nagyvárosok milyen szép és elegáns cövekeket, forgalmi akadályokat helyeztek ki eddig is annak érdekében, hogy korlátozzák az autós forgalmat. Az elmúlt években 166 embert öltek meg gázolásos módszerrel a dzsihadisták, és jelen állapotok szerint semmi sem utal arra, hogy ez a szám ne növekedjen a jövőben. A NYT videója érdekes módon amellett áll, hogy a nagyvárosok legjobb stratégiája ez, vagyis hogy helyezzenek ki még több oszlopot. Ez valóban megállíthatja a támadókat? Úgyis találnak más módszert.

Ez tűnik inkább egy sebnyalogatásnak, és olcsó beletörődésnek. Igaz Sadiq Khan, London muszlim polgármestere már korábban is kimondta: a terror a nagyvárosi élet velejárója, ehhez hozzá kell szokni. Köszi.