2020. augusztus 9. // Emőd névnap

Nagykorúvá lett a borverseny / borheti belépő

2009. május 18. 12:25
Tizennyolcadik alkalommal kerül sor a balatonfüredi borversenyre. A fórumon dől el, ki lesz a "Év bortermelője".

Az önkormányzat és a helyi hegyközség mellé a borvidéki tanács is csatlakozott a szervezők közé az idén. Az elmúlt évben 369 bort neveztek be a termelők a borvidékről, ezért az idei megmérettetést már kétnaposra tervezik.

A rendezvény technikai lebonyolításával megbízott Pelsovin Bt. Ügyvezetőjétől, Müller Istvántól megtudtuk, hogy a borverseny hitelességét és szakmai megalapozottságát szerették volna szem előtt tartani a döntéssel.
A nemzetközi versenyeken előírás, hogy 35 bornál ne kerüljön több a bírák elé, és azt is az ebéd előtti órákban kell kóstolni. Ilyen nagy mintaszámnál ez egy nap alatt nem biztosítható, ezért toldották meg a szervezők a bírálati napot még eggyel az idén.
Az önkormányzat a mind népszerűbb füredi borhétre jelentkező termelőket arra bíztatja, hogy ezen a szakmai szűrőn mérettessék meg az augusztusi bormustrára szánt boraikat. Ez túljelentkezés esetén ez értékes pontokat is jelenthet a gazdáknak.

A Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén nem rendez borvidéki borversenyt, így várhatóan a tavalyinál is több bort neveznek be majd a gazdák az idei megmérettetésre.
Ezen dől el az „Év bortermelője Balatonfüreden” cím új kitüntetettje is, melyet egy szakmai követelményrendszer alapján ítélnek oda.
A borverseny levezető elnöke Módos Péter kertészmérnök lesz, aki nagy nemzetközi kitekintéssel és óriási gyakorlattal rendelkezik a borok bírálatában.
A bíráló bizottságokba pedig több borvidék elismert borászait kérik fel, s minden bizottságban helyet foglal egy junior-borász is. Feltétel, hogy mindenki okleveles borbíráló minősítéssel rendelkezzen.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 24-én kerül sor az Annabella Szálloda különtermében. Erre az alkalomra szívesen látják a bor iránt érdeklődő más termelőket, vendéglátósokat, borkereskedőket.
 

Zatkalik András

További cikkek

Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
Az első utcazenész már megérkezett
Az első utcazenész már megérkezett
Elkészült Kolodko Mihály gerilla szobrászművész második, Veszprémbe tervezett miniszobra: az utcazenészt formázó figura a Kossuth utca alján kapott helyet.
Porga: Veszprém intézményeiben nem merült fel fertőzés gyanúja
Porga: Veszprém intézményeiben nem merült fel fertőzés gyanúja
Az elmúlt pár napban megnövekedett Veszprém megyében a koronavírusos fertőzések száma. Az aggasztó adatok kapcsán Porga Gyula polgármester közösségi oldalán keresztül szólt a veszprémiekhez.
Soron kívül vizsgálja át az összes járművét a V-Busz
Soron kívül vizsgálja át az összes járművét a V-Busz
A tegnapi tűzeset kapcsán a társaság közleményben jelezte, hogy belső vizsgálatot rendelt el, valamint soron kívül átvizsgálják az összes járművet.
2020. augusztus 9. // Emőd névnap