Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagykorúvá lett a borverseny / borheti belépő

2009. május 18. 12:25
Tizennyolcadik alkalommal kerül sor a balatonfüredi borversenyre. A fórumon dől el, ki lesz a "Év bortermelője".

Az önkormányzat és a helyi hegyközség mellé a borvidéki tanács is csatlakozott a szervezők közé az idén. Az elmúlt évben 369 bort neveztek be a termelők a borvidékről, ezért az idei megmérettetést már kétnaposra tervezik.

A rendezvény technikai lebonyolításával megbízott Pelsovin Bt. Ügyvezetőjétől, Müller Istvántól megtudtuk, hogy a borverseny hitelességét és szakmai megalapozottságát szerették volna szem előtt tartani a döntéssel.
A nemzetközi versenyeken előírás, hogy 35 bornál ne kerüljön több a bírák elé, és azt is az ebéd előtti órákban kell kóstolni. Ilyen nagy mintaszámnál ez egy nap alatt nem biztosítható, ezért toldották meg a szervezők a bírálati napot még eggyel az idén.
Az önkormányzat a mind népszerűbb füredi borhétre jelentkező termelőket arra bíztatja, hogy ezen a szakmai szűrőn mérettessék meg az augusztusi bormustrára szánt boraikat. Ez túljelentkezés esetén ez értékes pontokat is jelenthet a gazdáknak.

A Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén nem rendez borvidéki borversenyt, így várhatóan a tavalyinál is több bort neveznek be majd a gazdák az idei megmérettetésre.
Ezen dől el az „Év bortermelője Balatonfüreden” cím új kitüntetettje is, melyet egy szakmai követelményrendszer alapján ítélnek oda.
A borverseny levezető elnöke Módos Péter kertészmérnök lesz, aki nagy nemzetközi kitekintéssel és óriási gyakorlattal rendelkezik a borok bírálatában.
A bíráló bizottságokba pedig több borvidék elismert borászait kérik fel, s minden bizottságban helyet foglal egy junior-borász is. Feltétel, hogy mindenki okleveles borbíráló minősítéssel rendelkezzen.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 24-én kerül sor az Annabella Szálloda különtermében. Erre az alkalomra szívesen látják a bor iránt érdeklődő más termelőket, vendéglátósokat, borkereskedőket.
 

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.