2018. április 24., kedd
György névnap

Albérletárak a világban

  • 2017.11.14
    04:00
  • 444.hu, forbes.hu, szeretlekmo.hu, parizsijelentes.com, mno.hu, vilagutazomag.hu, sargaruhaslany.com
Kezdjük az Economist Intelligence Unit 2017-es felmérésével, amelyben megnézték, hol a legdrágább és a legolcsóbb az élet a világon.

Íme a legdrágább városok ranglistájának első 10 helyezettje:

1. Szingapúr
2. Hongkong
3. Zürich (Svájc)
4. Tokió (Japán)
5. Oszaka (Japán)
6. Szöul (Dél-Korea)
7. Genf (Svájc)
8. Párizs (Franciaország)
9. New York (Egyesült Államok)
10. Koppenhága (Dánia)

… ez pedig a 10 legolcsóbb város:

1. Almati (Kazahsztán)
2. Lagosz (Nigéria)
3. Bengaluru (India)
4. Karacsi (Pakisztán)
5. Algír (Algéria)
6. Csennai (India)
7. Mumbai (India)
8. Kijev (Ukrajna)
9. Bukarest (Románia)
10. Új-Delhi (India)

Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzése arra kereste a választ, hogy megélhetési szempontból melyek a világ legolcsóbb és legdrágább városai. Az összehasonlításban többek között ételek, italok, ruhák és háztartási kellékek árait vetették össze, amely alapján megállapították, hogy a világ legdrágább városai Ázsiában vannak, és a legolcsóbb városok is itt találhatóak, főleg Dél-Ázsiában.

A listához több mint 160 különböző termék és szolgáltatás átlagárát nézik meg a vizsgált városban, ezek közt van mindenféle: étkezés, ruházkodás, közlekedés, szórakozás, magántanulás, egészségügy. Az árakat dollárra váltják, majd súlyozzák a nemzeti fogyasztási szokások szerint és hozzáveszik a bérszínvonalat.

A legdrágább hely tehát Szingapúr, amely egyben a világ legtisztább helye is, itt található a földkerekség legnagyobb kikötője, a pénzügyi befektetések tekintetében már megelőzte Tokiót. A munkanélküliség aránya 5% alatti. A szingapúriak szigorú szabályok szerint élnek.

SzingapúrSzingapúr

Egy eldobott csikk 50 szingapúri dollárba (8900 forint), az alkoholfogyasztás vagy dohányzás a tömegközlekedési eszközökön 1000 dollárba (178 ezer forint) kerülhet, de még azért is jár 500 dolláros (89 ezer forint) büntetés, ha valaki vizet iszik a metrón. A legolcsóbb helynek Almati bizonyult, ahol a taxi, a cigaretta és a benzin harmadannyiba kerül, mint itthon, és a buszjegy is csak kb. 120 forint.

A világ albérletei

Az egész világon jellemző az albérletárak folyamatosan emelkedése. Budapesten már bőven százezer forint fölé kúszott egy átlagos, egyszobás lakás ára is, de egy nagyobb albérletért már a kétszázezer forintot is ki kell fizetni.

Az amerikai albérlet közvetítő portál, a rentcafe.com és a japán MORI Intézet összehasonlította a világ nagyvárosainak albérlet árait. Az Otthon Centrum kiegészítette mindezt saját, hazai adataival és megvizsgálta, mekkora lakást tudunk bérelni havi 200.000 forintért.

A kutatásban a gazdasági teljesítmény, a kutatás-fejlesztés, a kulturális élet, a közlekedés fejlettsége és az élhetőségi mutatók alapján összesen 30 nagyvárost értékeltek, ezek között 15 európai központ szerepelt.

A kutatásból kiderült, hogy a legdrágább városok a világ nagy pénzügyi központjai, New York és London, ahol átlagosan havonta 14-15 ezer forintnak megfelelő dollárt, illetve fontot kell fizetni a lakás egy négyzetméterére. Havi négyzetméterenként 13-14 ezer forintnak megfelelő bérleti díj sávban található Zürich, San Francisco, Hong Kong és Párizs. A lista „végén”, a legkedvezőbb bérleti díjakkal jellemezhető Isztanbul, Berlin, illetve a távol-keleten Sanghaj, Peking és Szöul is. Az ismertebb európai fővárosok, Bécs, Brüsszel vagy Amszterdam a középmezőnybe tartoznak. Ezzel szemben Budapesten ennyi pénzért egy átlagos albérletért havonta 1900-3700 forint/négyzetméter áron fizetnek az elhelyezkedéstől függően.

Európában az átlagos havi, egy négyzetméterre vetített bérleti díj szintje Berlinben és Isztanbulban hasonlít leginkább a budapestihez. Bécsben, Frankfurtban átszámítva 4100-4200 Ft, Brüsszelben 5000 Ft, Amszterdamban, Koppenhágában közel 7000 Ft (további adatokról itt olvashat: https://www.rentcafe.com/blog/rental-market/what-is-1500-worth-worldwide-rent-per-square-foot-around-the-globe/)

Londonban sokszor előfordul, hogy a meghirdetett lakáshirdetés nincs összhangban a valósággal: például egy Gipsy Hill-ben, London déli részén található sátras lakást úgy hirdetnek, mint egy berendezett lakást, konyha- és fürdőszoba használattal. Ára: 550 euró havonta - kb. 170.000 Ft, amihez még jönnek a számlák.

Amikor kiderül, hogy a meghirdetett lakás csak egy sátorAmikor kiderül, hogy a meghirdetett lakás csak egy sátor

Párizsban egy albérlet szerződéshez az albérleti díj háromszorosát kell megkeresni munkahelyen, ha ezt nem tudja valaki igazolni, akkor valakinek kezességet kell vállalnia, aki négyszer annyit keres, mint az albérleti díj összege. Végső esetben banki garanciát kell kérni.

Párizsban a fiatalok nagy számban élnek kis lakásokban, akár 10 négyzetméter alatt is. Az alábbi videóben bemutatják, hogyan lehet kreatívan berendezni egy 12 négyzetméteres lakást.