2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia névnap

Északi fény még nem fájt így soha

A mozikban néhány hete bemutatott Aurora borealis egy haldokló anya és lánya kapcsolatán keresztül mutatja be, hogy zúzta porrá a világról alkotott romantikus elképzeléseinket a huszadik század.

A szerelem minden akadály legyőz – tartja a közhely. Mészáros Márta filmje azonban visszarángat minket a valóságba. Pedig eleinte tényleg úgy tűnik, hogy igaz a mondás: valószínűtlen párok találnak egymásra: a kommunisták által az Isten háta mögötti Veszprém megyei faluba telepített, nemesi családból származó fiú és az egyszerű parasztlány, vagy a megszálló szovjet katona és a bécsi polgárlány szerelme áttöri azokat a falakat, amiket a történelem emelt a szereplők közé.

Aztán a történelem megrázza magát, hőseinknek pedig szembe kell nézniük a halállal, deportálással, erőszakkal. És bár ők élték át (ha nem is mindig élték túl), a trauma generációkra beleivódott a családjukba: az, hogy a XXI. századi üzletasszony, Olga nem képes valódi kapcsolatban létezni, az anyjával történt szörnyűségekre vezethető vissza. Annak ellenére is, hogy a családot ezernyi kegyes hazugság tartotta távol a felfoghatatlan szörnyűségektől – az anya, Mária pedig ezeken a hazugságokon keresztül élhette meg azt az életet, ami járt volna neki, de amit erőszakkal elragadtak tőle.

Tóth Ildikó és Törőcsik MariTóth Ildikó és Törőcsik Mari

„Fájni fog nekem. És fájni fog neked is” – figyelmezteti lányát, és egyben a nézőt is Törőcsik Mari, mielőtt elkezdi kibontani az igazságot, és valóban fájdalmas látni, ahogy a katasztrófák egymásra hatnak, és mint a dominók döntik romokba a jobb sorsra érdemes fiatalok életét. A film igazi csillaga Törőcsik Franciska, aki a visszaemlékezésekben a fiatal Máriát alakítja, és aki már-már ijesztő hitelességgel játssza el a szerelmes, egyszerű parasztlányt és a traumatizált lelki roncsot is.

Törőcsik FranciskaTörőcsik Franciska

Végül a néző megkapja a feloldást, mert azoknak a hamvaiból, akiknek a csontjait porrá zúzta a történelem, mégis élet fakad, a következő generáció megkapja azt az esélyt, amit tőlük megtagadott a sors, Oroszország fölött pedig az emberiség minden bűne ellenére is ott ragyog az aurora borealis.