Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A gyermekek étkeztetése közös felelősség

2017. november 15. 3:50
Az iskolák, a szülők, a közétkeztetők és az önkormányzat közös felelőssége, hogy a gyermekeket milyen módon tudjuk ellátni - mondta Némedi Lajos alpolgármester a kedd délután tartott gyermekétkeztetési roadshow veszprémi állomásán.

Veszprémben a Hungast Csoport biztosítja a gyermekek közétkeztetését. Szerintük az elmúlt 20 éves tapasztalat azt mutatja, hogy a magyarországi közétkeztetés, az egészséges táplálkozás fejlesztése, kizárólag az érdekelt felek együttműködésével, aktív kommunikációjával valósulhat meg. Idén ősszel intézményvezetők, pedagógusok, szülői munkaközösség vezetők, és szülők számára indítottak roadshowt az országban melyben az egyes érdekelt felek, a csoportok, az egészséges táplálkozás és az életmód előmozdításában betöltött szerepeit, felelősségi köreit járják körbe. A múlt heti beharangozó sajtótájékoztató után kedden rendezték meg a tematikus napot a Városházán, melyet Némedi Lajos nyitott meg.

Némedi Lajos a kedden tartott roadshown a városházánNémedi Lajos a kedden tartott roadshown a városházán

Köszöntőjében az alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolák, a szülők, a közétkeztetők és az önkormányzat közös felelőssége, hogy a gyermekeket milyen módon tudják ellátni. Hangsúlyozta, az önkormányzat számára minden veszprémi gyermek léte és fejlődése fontos, ezért is örül annak, hogy a roadshow a városba érkezett. Úgy látja, ma a súlyos betegségek egyik fő előidézője a nem egészséges módon való táplálkozás, melyen javítani tudatossággal és ráneveléssel lehet. "Ehhez azonban a szülők partnersége is szükséges"- mondta.

A tematikus délutánon speciális táplálkozási igényekről is hallhattak előadást az érdeklődőkA tematikus délutánon speciális táplálkozási igényekről is hallhattak előadást az érdeklődők

Páger Zsolt, a Hungast Csoport üzletfejlesztési igazgatója elmondta, ma nagyságrendileg 1,5 millió személy veszi igénybe a közétkeztetést Magyaországon, de kevesebb szó esik arról, hogy az érdekelt felek száma jóval nagyobb. Magyarország lakosságának a fele, 5 millió ember így vagy úgy, de találkozik a közétkeztetési szolgáltatásokkal. A mostani roadshown a pedagógusok, intézményvezetők, szülők és a gyermekek is megismerkedhetnek az új lehetőségekkel, az élelmiszeralapanyagokkal, a diétás ellátással, és a "visszatérés a terített asztalhoz" elvvel - hangsúlyozta.

Fontosak a magyar alapanyagok

Az idei tanévtől kezdve a Hungast elindította a HAMM, a Hazai Alapanyagok a Magyar Menzán Program nevű programot. Elsőként az Univerrel és Gyermelyivel kötött stratégiai megállapodást, és további gyártókkal tárgyal a csatlakozásról. Ennek eredményeként a 2017/2018-as tanévtől hangsúlyosabban jelennek meg a magyar gyártók termékei a receptek hozzávalói között.

Páger ZsoltPáger Zsolt

Páger Zsolt szerint a naponta 180 ezer fogyasztót ellátó közétkeztető cégcsoportjuknak alapvető fontosságú, hogy a magyar beszállítókat, termékeiket és alapanyagaikat receptúráiban felhasználja és népszerűsítse fogyasztói, intézményi partnerei körében. Fontosnak tartják, hogy fogyasztóik (kiemelten a gyermekek) megismerjék a magyar alapanyagok választékát, és tudatában legyenek az egészséges élelmiszerek egészséges életmódot támogató összetevőinek. "A közétkeztetés hozzájárulhat a fogyasztók egészséges táplálkozásához, ezt biztosítja az egyenletes, megbízható minőségű alapanyagot és élelmiszereket előállító hazai gyártókkal való szorosabb együttműködés, amellyel az egész iparágnak példát tudunk mutatni" – állítja.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.