Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Ember a tájban – A balatoni turizmus aktualitásai

2017. november 15. 12:27
A balatoni turizmus aktualitásait vitatták meg turisztikai szakemberek a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai rendezvényén november 9-én a Pannon Egyetemen. A konferenciát követő workshopon a régió borkultúrája és borturizmusa került előtérbe.

2017. november 9-én a Pannon Egyetem adott otthont az egyetem Gazdaságtudományi Karán belül működő Balatoni Turisztikai Kutatóintézet 2017. évi szakmai rendezvényének. Az idei év fókuszában a Balaton térségének természeti környezete, társadalma és turizmusának aktualitásai álltak. A résztvevő szakembereket Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és Dr. Kovács Zoltán, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja köszöntötte. Az egyetem munkatársai beszámoltak a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tevékenységéről, eddigi eredményeiről és a jelenleg zajló, Balatont érintő kutatásokról.

A szakmai rendezvény iránti jelentős érdeklődést mutatja, hogy több mint 60, a Balaton turizmusában is érintett döntéshozó, szakember vett részt. A turisztikai szervezetek, szövetségek és szolgáltatók mellett több hazai felsőoktatási intézmény – köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Szent István Egyetem – képviseltette magát.

A délelőtt első felében, a plenáris előadások keretében az érdeklődők három előadást hallgathattak meg. Kopek Annamária a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai tevékenységéről és aktualitásairól tartott előadást. Ezt követően a hallgatóság – Kalmárné Rimóczi Csilla (Neumann János Egyetem) tolmácsolásában – bepillantást nyert a Tisza-tónál 2010 óta zajló vendégmegkérdezés eredményeibe. A harmadik előadást Németh Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa tartotta, aki a turizmus éghajlati feltételeinek változásába kalauzolta el a szakembereket, továbbá ismertette a jövőben várható tendenciákat és azok hatásait az egyes turisztikai tevékenységekre (például vízparti üdülés, kerékpáros turizmus).

A délelőtt második felében a Balaton térségének társadalma került górcső alá. Kabai Gergely (Pannon.Elemző Iroda) a társadalmi tőke vizsgálatának balatoni (keszthelyi és fonyódi térség) eredményeit ismertette. Kocsisné Andrásik Ágota (Széchenyi István Egyetem) a fiatalok önálló vállalkozás indításával szembeni attitűdjeiről tartott előadást, amit a piachelyi sajátosságok – Nezdei Csilla (Pécsi Tudományegyetem) tolmácsolásában – és a balatoni munkaerőpiac helyzetképe – Biermann Margit (Pannon Egyetem) előadásában – követett. A szekció zárásaként Csizmadiáné Czuppon Viktória a Pannon Egyetem helyi érték feltáró tevékenységéről tájékoztatta a résztvevőket.

A következő szekció a turisztikai aktualitásokat állította a fókuszba. A balatoni vendégforgalom (Sulyok Judit, Pannon Egyetem) és a szállodai teljesítménymutatók értékelése (Mollich Kitti, Stefán Ádám, Gyurácz-Németh Petra, Pannon Egyetem) mellett, a gyermekkori utazási élmények és a Balatonnal kapcsolatos percepciók, utazási potenciál kapcsolatáról (Kiss Kornélia, Bogáromi Eszter, Michalkó Gábor, Budapesti Corvinus Egyetem) hallgathattak meg érdekes prezentációkat az érdeklődők. Az online értékesítés megjelenéséről a BAHART-nál (Oláh Péter Károly, Erdélyi Éva, Budapesti Gazdasági Egyetem) és a Nyugat-Balaton térségben alkalmazott attrakció- és látogatómenedzsment eszközökről (Horváth Zoltán, Pécsi Tudományegyetem) szóló előadások zárták ezt a szekciót.

A konferenciához kapcsolódóan került megrendezésre a – borkóstolóval egybekötött – The Wine Lab Taste & Create Workshop. A Pannon Egyetem tagja az Európai Unió finanszírozásával (Erasmus+ 575782-EPP-1-2016-1-IT-EPPKA2-KA) 2017 és 2019 között megvalósuló borturisztikai projektnek, aminek során görög, olasz és osztrák partnerek dolgoznak együtt a borászatok jövőbeni fejlesztési lehetőségein, különös tekintettel a képzésre, tudástranszferre. A workshop-on a bor és gasztronómia területén elismert szakemberek – Laposa Bence (Laposa Borbirtok, Balatoni Kör) és Neubauer Judit (Emlékek Íze) – előadások és műhelybeszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat. A projekt főbb elemeinek ismertetése mellett a Balatoni borrégió fesztiváljainak elemzése (Szabó Géza, Závodi Bence, Pécsi Tudományegyetem) gazdagította a programot. A balatoni szakemberek kiemelték, hogy a térség borkultúrájának fő célja a Balaton mint borturisztikai desztinációvá válása, aminek során az idelátogatók egy stabil, magas minőségű kínálattal találkoznak, komplex – a gasztronómiai értékekkel összekötött – élménnyel gazdagodhatnak. A rendezvény zárásaként Koczor Dóra (Koczor Pincészet), a The Wine Lab projekt partnere a borkóstolás rejtelmeibe avatta be a résztvevőket.

A konferencia résztvevői kézbe vehették a – Pannon Egyetem által szerkesztett – Pannon Management Review legfrissebb, Balaton tematikus számát.

vehir.hu
további cikkek
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51 Víztisztításon dolgoztak Víztisztításon dolgoztak A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből. 2019. július 24. 15:39 „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” „Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések” A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról… 2019. május 31. 9:30 Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott 2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült. 2018. november 20. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.