Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Veszprém a legvirágosabb városok élén

2017. november 17. 5:20
Több mint 300 nevező közül Lajoskomárom mellett Veszprém nyerte a fődíjat a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen, így városunk képviselheti hazánkat a 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Az ünnepélyes eseményt Veszprém és a Hangvilla látta vendégül pénteken. Porga Gyula polgármester ennek kapcsán meg is ragadta a lehetőséget, hogy köszöntőjében az épületet méltassa. Úgy fogalmazott: a Hangvilla esszenciája annak, ahogy Veszprém a városfejlesztésről gondolkodik. Megőrizve a régi értékeket, a közösség által korábban igen kedvelt Séd mozi épülete az önkormányzat és a vállalkozók összefogásának köszönhetően egy teljesen új arculatot és funkciót kapott, mely azóta évente több mint százezer fizető vendéget fogad és amely a belváros egyik éke is. Az épület ráadásul azért is jó példa, mert az itt megjelenő szellemiség képviselődik a zöldterületek megújítása során is.

Porga GyulaPorga Gyula

Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója megnyitó beszédében úgy vélekedett: ahhoz, hogy méltóképpen mutathassuk meg értékeinket az idelátogató külföldi turistáknak, elengedhetetlen, hogy mi magunk is büszkék legyünk azokra.

„A Virágos Magyarország mozgalom remek lehetőség arra, hogy másokkal is megosszuk a szeretetünket hazánk iránt. A verseny kétségkívül közel hozza az embereket, hisz aki részt vesz benne, szépíti a környezetét, és ezzel nemcsak értéket és közösséget teremt, hanem azt is sugallja, hogy érdemes ellátogatni az adott településre, mert ott fontos a vendégszeretet. Hiszem, hogy visszahívó vendégszeretet nélkül nem létezhet turizmus, és ezzel a kezdeményezéssel – mely ma már Magyarország legnagyobb mozgalma – éppen ennek a gondolatiságnak a megvalósulásán dolgozunk” – hangsúlyozta a turisztikai szakember.

Dr. Guller ZoltánDr. Guller Zoltán

Az 1994 óta élő országos mozgalom célja emellett a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és népszerűsítése is. A felhívás idén minden eddiginél több települést mozgatott meg, több mint 300 nevező közül választották ki végül a 108 díjazottat, melyeket a lakosság száma alapján kategorizálnak.

A zsűri döntése alapján idén összesen öt település vihetett haza fődíjat: Veszprém (50.000 feletti), Balatonfüred (50.000 alatti), Lajoskomárom (2000 fölötti), Szálka (2000 alatti) és Budapest XIX. kerület (Budapesti kerület kategóriában). Lajoskomárom mellett ezzel Veszprém egyúttal arra is lehetőséget kapott, hogy jövőre részt vegyen a Virágos Magyarország versenyhez szorosan kapcsoló Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale) megmérettetésen.

A nemzetközi porondon idén szeptemberben, Szlovéniában egyébként a tavalyi két győztes, Tihany és Kaposvár képviseltette magát – előbbi arany minősítéssel tért haza, utóbbi az ezüst minősítés mellett az Európa legszebb főtere díjat is elnyerte.

A hazai döntőn emellett kiosztották többek között az Év települése és a Legvirágosabb úti cél díjakat, valamint elismeréseket adott át a Magyar Turisztikai Ügynökség is turisztikai-és vendéglátóhelyeknek, Székesfehérvár és Kisbodak pedig Miniszterelnöki díjat kapott.

A verseny fővédnöke Borbás Marcsi riporter, műsorvezető volt, a díjátadó ünnepségen közreműködött a Veszprém-Bakony Táncegyüttes.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.