2018. április 24., kedd
György névnap

A diabétesz veszélyeire hívták fel a figyelmet

A héten volt a diabétesz világnapja, ehhez kapcsolódóan szombaton a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Vanderlich Egészségcentrummal közösen tartott figyelemfelhívó programot Veszprémben.

1991 óta november 14-én, Frederick Banting, az inzulin felfedezőjének születésnapján tartjuk a diabétesz világnapját. Az ENSZ által jóváhagyott világnap alkalmával a szakemberek igyekeznek széles körben ismertetni a cukorbetegség tüneteit, veszélyeit és megelőzési formáit, különös tekintettel arra, hogy a diabétesz mára a 21. század legnagyobb egészségügyi problémájává nőtte ki magát. A jelenlegi adatok szerint mintegy 415 millió embert érint a betegség, de a valós szám ennél magasabb is lehet, az előrejelzések alapján pedig 2040-re akár 642 millióra is nőhet a diabéteszesek száma.

Bár a hiedelmekkel ellentétben a cukorbetegség nem válogat, és egyáltalán nem csak a túlsúllyal küzdőket érinti, kis odafigyeléssel mind a betegség, mind annak komolyabb szövődményei megelőzhetők lennének.

Erre igyekeztek felhívni a figyelmet a szakemberek a szombati diabétesz világnapi kampánnyal is, amelynek szlogenje is az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságát tartalmazta: „A gyógyszerek szedése nagyon fontos, de nem elégséges! Tégy Magadért!”

A Hittudományi Főiskolán megrendezett eseményen Némedi Lajos alpolgármester és a Cholnoky Kórház, valamint a Vanderlich Egészségcentrum munkatársainak köszöntője után gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásokat hallgathattak meg az érdeklődök többek között a cukorbetegség lábat megtámadó veszélyeiről, 10 perc torna egészségmegőrző jelentőségéről és a gyermekkori diabétesz szövődményeiről. Kovács Bernadett fiatalító tornát tartott, az Európa Bajnoki (DiaEuro) ezüstérmes magyar cukorbeteg foci válogatott képviselői pedig arról meséltek, hogyan lehet cukorbetegként is egészségesen élni, mi több, bajnokságot nyerni. Emellett számos kiállító kínálta diabetikus termékeit és vendégváró falatkáit, valamint célzott szűrővizsgálatokra is volt lehetőség.