2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia névnap

Ukrán nemzetiségi napot tartottak a Veszprém Agórában

  • kult
  • 2017.11.26
    13:49
Szombaton kiállítás, koncert és hagyományos ukrán kóstoló várta az érdeklődőket.

Az Agórában a Magyarországon élő ukrán iparművész, Inna Baricseva "Őszi színek játéka" című kiállítását Neveda Amália, az intézmény vezetője nyitotta meg szombat délután.

Baricseva Magyarországon élő ukrán iparművész. Legkedvesebb témái a dekoratív virágok, csendéletek, állatok, a lélek és a környezet állapotának megjelenítése, a tájképek, a természeti jelenségek, az ukrán jelképek és motívumok. A művésznő munkája során rendszeresen kísérletezik új technikákkal és anyagokkal.

Választékos és telített színvilágú gobelinjein a csipkés és szövött felületek plasztikusan egybefolynak a hagyományos, lapos síkokkal. Kárpitjai jellemzően bármilyen belső térben megtalálják a helyüket. Zománcain a kompozíció könnyedsége egyesül a vonalvezetés tartalmas plasztikájával, a fantáziával és az absztrakt értelmezésben mindig jelenlévő légiességgel. Zománcai erejükkel és a színek örökkévalóságával, sosem fakuló tiszta fényükkel és a felület gazdagságával hatnak, és a nézőnek az az érzése támad, hogy drágaköveket lát. Festészetében a hagyományos technikákat a díszítőművészetben használatos elemekkel ötvözi. Alkotásai képzettársításokra ösztönöznek, közülük néhány ismerősnek és jelképesnek tűnik.

Inna Baricseva a kiállításmegnyitón köszöntötte az érdeklődőketInna Baricseva a kiállításmegnyitón köszöntötte az érdeklődőket

A művésznő állandó részvevője az ukrajnai és nemzetközi kiállításoknak, többek közt gyűjteményes kiállítása volt Hmelnyickijben, Csernivciben, Berlinben, Budapesten, Bécsben, Belgrádban, Gdanskban, Pozsonyban, Ljubljanában, Koppenhágában, Prágában, Brüsszelben és Milánóban.

A kiállításmegnyitó után a négy energikus fiatalból álló Leon Voci vokális kvartett adott koncertet, akik műsorukban a legszebb áriákat keverték popdalokkal, spanyol, francia, olasz, lengyel, angol és ukrán slágereket adtak elő.