2018. április 24., kedd
György névnap

300 millió forintból újulnak meg a Veszprém környéki iskolák

A Veszprémi Középiskolai Kollégium, az ösküi Tasner Antal általános iskola, a balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium és a Bárczi Gusztáv iskola újul meg uniós és kormányzati pénzből.

A Veszprémi Tankerületi Központ az uniótól és a magyar kormánytó eddig összesen 1,5 milliárd forintot nyert iskolai infrastrukturális fejlesztésekre, melyből most 4 program indul el. A részletekről Szauer István tankerületi igazgató és Ovádi Péter önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt.

A 1,5 milliárd forinton belül 300 millió forinttal kapcsolatban már ki tudták jelölni azokat az időpontokat, amikor megvalósulhatnak a fejlesztések. A tankerület a támogatási szerződéseket megkötötte, az első projektek 2018. október 31-re befejeződhetnek- mondta a kedd délelőtti sajtótájékoztatón Ovádi Péter, aki szerint a fejlesztési csomag egy mérföldkő, hiszen a „jövőbe fektetetett pénz mindig megtérül.”

Ovádi Péter szerint mérföldkőhöz érkeztek az iskolákOvádi Péter szerint mérföldkőhöz érkeztek az iskolák

"Az elmúlt 30 év legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik jelenleg az országban. Eddig csaknem 100 milliárd forintból félezer iskolában volt fejlesztés és a következő években újabb félezer iskolában lesz" - tette hozzá a képviselő.

"Nagyon örülök, hogy a veszprémi tankerületben is közel 1,5 milliárd forintért valósul meg fejlesztés, amely Veszprémben két intézményt érint, a Bárczy Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI-t, valamint a Veszprémi Középiskolai Kollégiumot. A kormányzat mindent megtesz az oktatás fejlesztéséért és a pedagógus társadalom elismeréséért. A pedagógusi béremelési programnak köszönhetően a tanári fizetések másfélszeresével nőttek az elmúlt négy évben. 2010 óta 500 milliárd forinttal fordít a kormány többet a köznevelési rendszerre, mint korábban, az őszi tanévtől pedig minden gyerekek 1-9. évfolyamig ingyenesen kapja a tankönyveket" - fogalmazott Ovádi.

„A támogatási szerződéseket megkötöttük, a projektmenedzsment felállt, az időpontokat kitűztük, megkezdődhet a közbeszerzési eljárás lebonyolítása. A beszerzések előkészítése folyamatban van”- hangsúlyozta Szauer István. A tankerületi igazgató a fejlesztéseket részletezve elmondta:

  • A Bárczi Gusztáv iskolában 53 millió forintból 10x20 méteres műfüves tornapályát alakítanak ki, valamint a tornaszoba és a tornaterem eszközparkjának korszerűsítésére is sor kerül. Az autizmus csoport részére csoportszobát hoznak létre, a szakiskolás tanulók pedig új öltözőszekrényeket kapnak.
  • A balatonalmádi kéttanyelvű gimnáziumban 80 millió forintból megvalósul 22 lakószoba teljes korszerűsítése, ezen belül az elhasználódott linóleumburkolat kicserélik, új bútorokat szereznek be, de a szobákban található vizesblokkok és az elektromos hálózatrekonstrukciójára is sor kerül. A beruházás során a tornaterem felújítása és sportpadló burkolat kialakítása történik. A közösségi tereket új bútorokkal szerelik fel.
  • Az ősküi Tasner Antal általános iskolában 20 millió forintból a nevelési-oktatási tevékenységhez használt tantermek, folyosók felújítása, a tantermek elavult bútorainak cseréje valósul meg, ezen kívül tornaterem öltözői vizesblokkjait is felújítják. (Az iskola egy másik pályázatnak köszönhetően további 100 millió forintot nyert felújításra.)
  • A Veszprémi Középiskolai Kollégiumban 150 millió forintból a sportpályát, a „B” és „C” épület tanulószobáit, folyosóit és nyílászáróit újítják fel. Ezen kívül a közösségi terekbe új bútorokat szereznek be, valamint két kamerás beléptető rendszerrel felszerelt portaszolgálatot és rádiós füstjelző rendszert hoznak létre.

Szauer István: a fejlesztések 2018 nyarán kezdődhetnek elSzauer István: a fejlesztések 2018 nyarán kezdődhetnek el

Szauer István elmondta, a felújítások döntő többsége a tanulási rendet nem zavarva, a nyári szünetben kezdődhet el. A beruházások az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.