2018. április 24., kedd
György névnap

Tematikus hungarikum napokat szerveztek a megyében

Öt általános iskola számára szervezet vetélkedőt a Hungarikum Bizottság és a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület. Kedd délután a Rózsa úti Általános iskolások kaptak elismeréseket.

A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület sikeres pályázatot nyújtott a Hungarikum Bizottsághoz, amely alapján Veszprém megye 5 iskolájában tematikus hungarikum napokat szerveztek. Eddig a veszprémi Szilágyi, a nemesvámosi, a szentgáli és a csetényi iskolában valósult meg a program.

Mint minden intézményben, a Rózsában is Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnökének irányításával a világörökség részeiről és a megye hungarikumairól szóló vetélkedőben vettek részt a diákok, melynek eredményhirdetését kedd délután tartották az iskolában.

A nyereménycsomagokat végeredmény szerinti sorrendben Ovádi Péter önkormányzati képviselő adta át az alábbi hét csapatnak:

7. helyezett: „Parasztkolbász”
5-6. helyezett: „Magyarok”
4. helyezett: „Libák”
3. helyezettek: „Bivalyok” és „Én”
2. helyezett: „5. b-s lányok”
1. „Fantasztikus négyes”

A diákok az eredményhirdetés után szakavatott mesterek segítségével négy kézműves mesterséggel ismerkedtek: kosárfonással, szövéssel, a hímzéssel és a fafaragással.

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor egyébként októberben nyilatkozott úgy, hogy szerinte a Hungarikum Bizottságnak jövőre az újabb értékek feltárása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a hungarikumok médiamegjelenítésére, elsősorban a közszolgálati médiában.