2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Oroszlánként védeni a gyengéket

  • 2017.12.01
    04:00
Az idén 22 éves veszprémi Lions Klub elnökével, Leitold Lászlóval beszélgettünk a klubról és annak tevékenységeiről.

- Mi a fő profilja a Lions Club szervezetnek?

- A Lions Klub idén a 100 éves évfordulóját ünnepli. Amerikában, egész pontosan Chicagoban indult útjára ez a jótékonysági egyesület. A Lions karitatív világszervezet fő tevékenysége a vakok és gyengénlátók támogatása a világ 100 országában. Mindemellett minden ország, a sajátosságait figyelembe véve más jótékonysági célokat is szolgál, mint például a fejletlen országokban az ivóvíz megteremtése.

- Honnan ered a Lions Klub elnevezés?

- Nagyon jó kérdés. Sajnos az alapító ősatyától már nem tudjuk megkérdezni, honnan támadt az ötlete. 100 évvel ezelőtt sem volt egyszerű az elesett emberek támogatása. Az ötlet talán az lehetett, hogy már akkor is úgy gondolták, hogy oroszlánként kell védeni a gyengéket, vagy legalábbis küzdeni kell a rászorultakért.

- Mióta létezik a veszprémi egyesület?

- Jelenleg a két évfordulónk között vagyunk, hiszen a veszprémi társaság idén ünnepli a 22 éves fennállását. Nem kerek évfordulónk lesz idén, de ezt a születésnapot is jótékonysággal ünnepeljük meg.

- Kik a tagjai a klubnak? Van rá lehetőség, hogy most is csatlakozzanak a közösséghez a segítő szándékú emberek?

- Érdekesség, hogy a veszprémi klub csak férfiakból áll. Mindösszesen 20 fővel működünk. Külön tiszteletre méltó a tagok szerepe, hiszen mindenféle állami támogatás nélkül, a tagok tagdíjának befizetéséből jótékonykodunk. Ezért is szűkösek a kereteink, de szívesen fogadunk mindenféle támogatást. Csatlakozni is lehet a klubhoz. Bármelyik Lions tagot, akár engem, akár Török Lászlót, az állatkert igazgatóját meg lehet keresni a felajánlásokkal kapcsolatban.

- Miben más, miben különleges a veszprémi szervezet a többi klubhoz képest?

- A magyarországi szervezetnek közel 40-50 tagegysége létezik. Veszprém megyében egyedül a veszprémi Lions Klub működik. Minden klubnak megvan a saját maga speciális tevékenységi köre, a már említett alaptevékenységen túlmenően. Mi itt Veszprémben szeretnénk kihasználni a saját adottságainkat. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki az Állatkerttel, és több kezdeményezésben is együtt dolgoztunk. Közös erőkkel, 6-7 évvel ezelőtt értük el az, hogy vakvezető kutyákat is beengednek már az állatkert területére. A többszöri próbálkozás után elmúlt az a félelem, ami sokáig bennünk élt, hogy talán a kutyák és az állatkert állatainak találkozása nem lesz pozitív végkimenetelű. Ám a mai napig rendben zajlanak az ilyen látogatások. Ez a kezdeményezés először Veszprémben valósult meg. Ma már az ország többi állatkertje is követi a veszprémi példát. Egy másik közös projektünk, az állatkertbe látogató látássérült emberek belépő jegyének az árát a veszprémi Lions Klub finanszírozza. Ezekkel a kezdeményezésekkel úgy gondolom, hogy a szövetség alapkezdeményezését, de Veszprém specialitását is tudjuk erősíteni.

Leitold László, a veszprémi Lions Klub elnökeLeitold László, a veszprémi Lions Klub elnöke

- Milyen rendezvényei vannak a klubnak?

- Idén a szövetség 100 éves évfordulójának kapcsán rendeztünk irodalmi esteket, és egy eszközbeszerzés keretében szeretnénk a veszprémi kórházat is új kórházi berendezési tárgyakkal megajándékozni. Hagyományosan minden év végén a veszprémi nagycsaládosok egyesületének adunk ajándékokat, melyet idén is szeretnénk megvalósítani. Idén immáron harmadik alkalommal, és remélem ez is hagyománnyá válik, december 16. és 17-én a Balaton Pláza parkolójában használtruha-gyűjtést rendezünk. Jó minőségű, de már kinőtt, megunt ruhákat várunk, amit a Máltai Szeretet Szolgálatnak átadunk, majd a rászorulók között az ott dolgozók szétosztják.

- Saját rendezvényeiken kívül a városi rendezvényeken is jelen vannak?

- Vannak közös rendezvényeink a várossal, mint például a már említett használt ruhagyűjtés is, mely a Lions Klub, a Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület valamint a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében jön létre. Sok segítséget kapunk rendezvényeinkhez a várostól, mint a helyszínek biztosítása. Jó az együttműködés a klub és a város között.