Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Baráti finanszírozásból adták ki Vogel Róbert verseit

2017. december 3. 19:00
Divat manapság a közösségi finanszírozás, de ez most egy kicsit más történet. Kellett hozzá a Facebook is, meg jó pár régi ismerős, hogy kiadják a Valaki Szárnya... című verseskötetet.

Az 1956-os veszprémi születésű Vogel Róbert rövid ideig a Petőfi Színházban volt világosító és hangtechnikus. Majd több évtizeden át színjátszó, alternatív színházi rendező. Később drámajáték oktatóként tevékenykedett többek között a Lovassy László Gimnáziumban, a Vegyipari Egyetemen, a Kállai Éva Gimnáziumban, Megyei Úttörő Házban, a Megyei Művelődési Központban és az Ifjúsági Parkban. Az évek során gégerák miatt veszítette el hangját, jelenleg rokkantnyugdíjasként, a világtól szinte elszeparálva Külsővat-Bánhalmapusztán él és verseket ír, amiket nagy előszeretettel posztol Facebookra.

Vogel RóbertVogel Róbert

A közösségi médiának hála, harminc év után újra kapcsolatba lépett egykori diákjaival, többek között a VeszprémFest főszervezőjével, Mészáros Zoltánnal is, aki mostani verseskötetét is kiadta. Ő így mesélte el a gyűjtés történetét:

„Robi iszonyatosan aktív a Facebookon, ahova okostelefon-kijelző méretű verseit posztolja. Pár hónapja felmerült, hogy ennek nyoma is kell maradjon, ne csak az online felületeken legyen jelen. Lékó Sándor kezdte el szervezni, hogy az egykori színjátszók dobjanak össze egy könyvre. Volt aki egy ezrest adott, volt aki többet, de összejött 150 ezer forint, én meg úgy döntöttem, hogy kiadom. Találtunk is egy nyomdát, amelyik baráti áron nyomtatta ki a most bemutatott kötetet. Csodálkoztunk, hogy rövid idő alatt ennyi pénzt összejött. Manapság nem sokan olvasnak verset, az pedig igazán ritka, hogy egy veszprémi embernek helyben jelenjen meg verseskötete.”

Vogel Róbert Valaki Szárnya… című kötetét jó ízű beszélgetés és sztorizások közt szombat délután a Dubniczay Palota kávézójában mutatták be barátoknak, egykori diákoknak, és még a polgármesternek is, aki személyesen foglalt helyet az érdeklődők közt.

Mészáros Zoltán a Dubniczay palota kávézójában beszélt a kötet megszületésérőlMészáros Zoltán a Dubniczay palota kávézójában beszélt a kötet megszületéséről

Jász Attila költő nem tudott jelen lenni a bemutatón, de levélben üzent Vogel Róbertnek:
„Valaki szárnyal. Itt. Éppen most. Repül el felettünk. Pedig a földről ismertük. És mindig gyanakodtunk. Lehet, hogy…? Hm. Igen, úgy tűnik. Nehezen találta, találja helyét, ahogy ők mindig itt a Földön. Idegenül tétovázik. Végül felmérte, hogy nem nagyon tehet mást, verset kell írni. A költészet az, ahogy látsz. És ahogy láttatsz. Meglepően sok jó sorral futkos a szívem, föl és alá. Aztán csak állok e sorokkal, mintha a kezemben maradt volna valaki szárnya… Szépen sorban visszaszövögetem a sorszálakat, amiket kihúzkodtam, hadd repüljenek tovább Vogel Robi versei. Szárnyaljanak. Ahogy ez a szép magyar szó is kifejezi. Nem repdesnek, egy irányba haladnak. A fény felé. JA. És igazából nem kellenek szárnyak se, csak fel kell feküdni a szélre. És emelkedni. Repülni. Kitárni mind az ajtók és ablakok szárnyait.”

Ge. Á.
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Április 23-án 11 órakor megindult a jegyértékesítés, nyilvánosságra hozták a Gyárkert idei első fellépőit! ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.