2018. május 25., péntek
Orbán névnap

Fontos, hogy meghalljuk a hátrányos helyzetűek hangját

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület az 1956. december 6-i veszprémi nőtüntetés emlékére, a Női Helytállás Napja alkalmából a nőtüntetés résztvevőinek és az értelmileg sérült gyermekek szüleinek és nevelőinek tiszteletére konferenciát és emlékülést szervezett hétfőn a városháza Kossuth termében.

A rendezvény fővédnöke Porga Gyula polgármester, védnöke Bernáth Ildikó, a Kozmutza Flóra Alapítvány elnöke volt. Az eseményt Betty és barátai speciális népzenei együttes előadása nyitotta.

Máthé Éva, a VENŐKE elnökeMáthé Éva, a VENŐKE elnöke

Máthé Éva, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület elnöke elmondta, az egyesület azért jött létre, hogy a nők esélyegyenlőségét, annak társadalmi elfogadottságát segítse. Az egyesület a kezdetektől támogatja a hátrányos helyzetűeket és azok családját. Hangsúlyozta, a hátrányos helyzetűek problémáinak, nehézségeinek megismerése a társadalom érdeke is.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

Brányi Mária alpolgármester beszédében kiemelte: december 3-át az ENSZ a fogyatékosok világnapjává jelölte ki. A probléma közvetve vagy közvetlenül mindenkit érint, éppen ezért fontos a nyitottság, hogy meghalljuk a hátrányos helyzetűek problémáit és közösséget vállalva, hatékonyan tudjunk segíteni.

A konferencián a téma szakértői adtak elő, többek között Kalocsai Adrienn, szociálpolitikus a fogyatékkal élő személyek integrációjának aktuális kérdéseiről, Bernáth Ildikó a civil szervezetek szerepéről, Krámli Ida, a Göllesz Viktor Fogyatékos személyek nappali intézményének vezetője a veszprémi felnőtt fogyatékkal élők helyzetéről.