2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia névnap

Kamu, hogy mobilterminállal lopják a pénzünket

  • VILLÁM
  • 2017.12.05
    14:14
  • mti
Rémhír az a közösségi médiában terjedő állítás, hogy nem biztonságos az érintős (PayPass rendszerű) bankkártya - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője, Németh Ágnes.

Ma már a kártyás vásárlások kétharmada érintéssel történik, a forgalomban lévő csaknem 9 millió bankkártya közül pedig 6 millió PayPass rendszerű, és a terminálok 80 százaléka már támogatja a használatukat. Ennek ellenére egyetlen eljárást sem indított a rendőrség úgynevezett "elektronikus zsebtolvajlás" miatt. A rémhírt a nagy kattintásra hajtó, reklámokkal teletűzdelt álhíroldalak terjesztik, ezért a rendőrség szerint fontos a tudatos és körültekintő internethasználat.

Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője közölte, hogy minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra csak egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek is a 72 százaléka online környezetben, többnyire internetes vétel során történik. A legjobb védekezésnek a szakértő szerint, ha igénybe vesszük a bankok által kínált, a tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatást, így azonnal értesülünk a csalásról.