2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Hogy állunk az adakozással az ünnepek előtt?

  • 2017.12.12
    04:00
  • adatok: cafonline.org, cofidishitelmonitor.hu, képek: lexi.hu, reformatus.com, mindenamisopron.hu, blikk
Kapni jó, adni még jobb. Hogy állnak az emberek az adakozással, jótékonysággal, különösen Karácsony előtt?

Áthatja a Bibliát is

Az adakozás kérdése a Bibliában része egy nagyobb összefüggésnek. Ez a nagyobb összefüggés az, hogy Isten szövetséget kötött népével, s ebben a szövetségben ő cselekszik, ő a kezdeményező. Annak, hogy az ember adhat, visszaadhat valamit az Úrnak, teológiai alapja van. Az adományt adó ember ahhoz az Istenhez járul, akié minden, az egész teremtett világ, aki nem szorul az ember adományára: “enyém a világ és ennek mindene” – hangzik az 50. zsoltár 12. versében.

Az adás, adakozás kérdése áthatja a könyvek könyvét is, ám a mai kor emberei nem egyformán vélekednek erről a kérdésről.

Ki a legadakozóbb nép?

A Charities Aid Foundation immár hetedik éve adta ki 2017-ben a World Giving Indexet, egyfajta jótékonysági mutatót, ami átfogó globális képet ad az adakozókedvről, nagylelkűségről és karitatív viselkedésről.

Immáron négy éve Mianmar szerepel az első helyen adakozásban. Őt követi Indonézia, a harmadik helyen Kenya, negyedik helyen Új-Zéland, majd ötödik helyen az Egyesült Államok végzett.

Hogy állnak az adakozással a magyarok?

Magyarország a 119. helyet foglalja el a fent említett indexben, ami nem éppen a legelőkelőbb hely a 140 vizsgált ország közül. A felmérés vizsgálja, hogy mennyire vagyunk hajlandóak idegeneknek segíteni, pénzt adományozni és önkéntes munkára időt fordítani.

Valamivel jobb képet mutat rólunk a Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatása. Ebből az derül ki, hogy a tavalyi évhez képest idén karácsonykor valamivel magasabb összegeket tervezünk elkölteni. A felmérés szerint kifejezetten karácsonyi jótékonykodásban a lakosság több mint fele (57%) tervez részt venni.

A karácsony szelleme előhozza a legtöbbünkből a segítőkészséget: a magyarok 44 százalékéra jellemző az adományozás karácsonykor vagy általában, azonban közülük minden második ember többet adakozik az ünnepek alatt. A legjellemzőbb jótékonykodási formák – amelyekbe a lakosság több mint negyede legalább a tervek szintjén bevonódik – áruházi élelmiszergyűjtés (30%), a rászoruló gyerekek, árvák (29%) és a környezetünkben élő rászorulók (26%) támogatása, illetve jótékonysági szervezetek segítése (26%).

Mit mond a pszichológia?

Arról kérdeztük Szilágyi Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológust, hogy mit mond a pszichológia az emberek adakozási tevékenységéről:

„Az adakozást a pszichológia több oldalról szokta megfogni. Az analitikus értelmezés nem kifejezetten pozitívan áll hozzá, mert a bűntudat felől határozza meg, vagyis azért adakozok, mert bűntudatom van, hogy nekem van, neki nincs. A szelf-pszichológia szerint azért, mert ez az én önmagamról alkotott énképemet pozitívan befolyásolja, olyan valakinek tudom magam látni, aki mások hasznára van, mások érdekeiért kész kiállni. A szociobiológia a kölcsönösség felől magyarázza, azért adakozom, mert ma én tudok adni neked, akinek nincs, holnap lehet, hogy fordított lesz a helyzet, te tudsz adni, ha nekem nem lesz, ha én szenvedek hiányt és jogosan kérhetek majd segítséget, támogatást.

A második kettőben közös még, hogy az egyén, a személy hatóképessége felől határozza meg, vagyis, hogy az adás képessége fontos mind az egyén személyisége, mind a társadalomban betöltött szerepe felől, vagyis én magamat is, valamint mások is engem pozitívabbnak, hatékonyabbnak ítélhetnek meg, szeretve tudok lenni, kapok visszajelzést másoktól arra nézve, hogy fontos vagyok, olyan valaki vagyok, akire mások számítanak és számíthatnak.

Az adakozásnak minden nagyobb vallásban hagyománya van, mert az elesettek, rászorulók támogatása tette lehetővé, hogy a társadalmak, közösségek fenn tudjanak maradni - más közösségekkel vagy éppen a természettel vívott harcokban.”

Hol tudunk adakozni?

Számtalan lehetőségünk van adakozni az országban, itt most kettőt említünk: A MikulásGyár 2017. december 1. és 22. között tart nyitva, Budapesten, az Ötvenhatosok terén 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban 10-től 19 óráig. Állandó és központi gyűjtőpont az Ötvenhatosok terén felállított nagy sátor,

hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpontok még:
- országszerte a Toyota márkakereskedései
- Hungaroring
- a legtöbb posta

A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot, édességet vár adományként. Hangsúlyozzák, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, olajat várnak. A MikulásGyár nagyon szívesen fogad játékokat, könyveket is. A Magyar Posta közreműködésével idén ismét lehetősége nyílik a legkisebb településen élőknek is az ünnepek közeledtével adományokkal segíteni a rászorulókat. Az adakozók a legtöbb postán leadhatják ajándékukat a MikulásGyárnak 2017. december 1. és 22. között, ahonnan a Magyar Vöröskereszthez juttatja azokat a Posta. Az adományokat országszerte a legtöbb postán térítésmentesen veszik át. A dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR. További részletek a mikulasgyar.hu oldalon olvashatók.

A Baptista Szeretetszolgálat 14. alkalommal szervezi meg országos karácsonyi adománygyűjtő kampányát, a Cipősdoboz Akciót. További részletek a ciposdoboz.hu oldalon olvashatók.