Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Napirend előtt: folytatódtak a belvárosi útfelújítások

2017. december 14. 11:02
Megújult több veszprémi út, fogyatékkal élőkről tartottak konferenciát, közel száz telkes lakóövezetet hoznak létre Gyulafirátóton- ezek is témái voltak a decemberi közgyűlésnek.

A városvezetés a decemberi közgyűlést csütörtök délelőtt tartotta a Városházán. Mint mindig, a napirendi pontok megtárgyalása előtt ismét érkeztek kérdések és felszólalások.

A napirend előtti felszólalások és kérdések előtt Porga Gyula polgármester tájékoztatott arról, hogy nincs semmiféle „Némedi ügy”, melyről külön cikkben itt olvashatnak.

Elsőként Gerstmár Ferenc (LMP) intézett kérdést Porga Gyulához. Mint mondta, egy greenpeace-es jelentés szerint a 2009 és 2011 közötti kármentesítések ellenére az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén továbbra is kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvíz- szennyezés áll fenn. A szennyezett talajt el kell távolítani, elszállítani vagy helyben kezelni, mivel az ivóvízbázisok részben karsztvízre települnek, és ez kockázatot jelenthet az emberi egészségre. Porga Gyula szerint a megállapításhoz egy alaposabb vizsgálat szükséges, mint a Greenpeace jelentése. Pontosan senki nem tudja megmondani, hogy milyen mértékű a szennyezettség, van igény ennek felülvizsgálatára, ám egy ilyen 2 évbe is beletelhet, és több száz millió forintba kerülne, ami meghaladja az önkormányzat képességeit.

Katanics Sándor (DK) arra volt kíváncsi, hogy hogy mi az oka annak, hogy 2018. január elsejétől a veszprémi bölcsődék konyhái nem fogadhatnak „vendégétkezőket”? Úgy tudja, hogy sok közalkalmazott és nyugdíjas eddig így oldotta meg, hogy napközben meleg ételt tudjon fogyasztani. Porga Gyula válaszában közölte: az eddigi 650 forintról 1000 forintra drágul az ebédek ára, amit törvényes keretek szabályoznak. A „vendégebéd” csak profitorientált vállalkozásoktól várható el, ám bölcsődék nem azok, és a városnak is tartani kell magát a törvényekhez- mondta.

Katanics Sándor(háttal) intézet kérdést Porga Gyulához az idei utolsó közgyűlésen csütörtök délelőtt a városháza kossuth termébenKatanics Sándor(háttal) intézet kérdést Porga Gyulához az idei utolsó közgyűlésen csütörtök délelőtt a városháza kossuth termében

Némedi Lajos (Fidesz) a megújult belvárosi utakról értekezett. Elmondta: nagyfelületű út- és járdafelújítás történt a Jutasi úti körforgalomtól a Balaton Plaza előtti körforgalomig. Mindkét oldalon új kiemelt szegély épült. Az útburkolat kopórétege teljes szélességében, azokon a helyeken pedig, ahol teherbírási problémák voltak, a kötőréteg is marásra került. Ezzel a felületi felújítás mellett egyúttal a burkolat megerősítése is megvalósult. A felújítás során a megsüllyedt elöregedett aknafedlapokat korszerű önszintező fedlapra cserélték. A Művészellátó és Kossuth iskola előtti buszmegállók burkolata is felújításra került erősített vasbetonlemezzel, térkő burkolattal. A járdák a déli oldalon részben, az északi oldalon szinte teljes hosszban új aszfaltburkolatot kaptak. Az Invitel Zrt.-vel történő együttműködés eredményeképpen a járdában lévő hírközlési aknaszekrények fedelei is cserére kerültek.

A munkálatok sorén a forgalom egy sávban a város felé folyamatosan biztosított volt, az ellenkező irányba haladók az Ady, Cholnoky utcák igénybevételével tudták elhagyni a várost. Petőfi utca rekonstrukcióját a rossz állapotban lévő út- és járdaburkolat felújítási igénye illetve a megoldatlan csapadékvíz elvezetés indokolta. Sor került a csapadékvíz csatorna kiépítésére, az útburkolat megerősítésére, kétoldali betontérkő burkolatú járdaépítésre. Ezen felül zöldterület rendezés, és közvilágítás szabványosítása valósult meg a Jutasi, Petőfi és Madách utca közötti szakaszon.

Hartmann Ferenc (MSZP) azt szeretné elérni, hogy a jövő évi költségvetésből jobb világtással biztosítsák a nagyobb biztonságot a gyalogátkelőhelyeken. Mint mondta, a városban közlekedve nagyok sok helyen azt tapasztalni, hogy az egyébként sem nagy fényt adó közvilágítás nehezíti a gyalogos-átkelőhelyek időbeni észrevételét, kiváltképp, ha már a felfestés is megkopott és a „zebra” megvilágítását nem segíti kiegészítő, plusz fényforrás. Ezek hiánya miatt egyre gyakrabban panaszkodnak a veszprémiek a különféle közösségi portálokon.

Czaun János (Fidesz), a gyulafirátóti részönkormányzat képviselője a 91 új telekből álló lakóövezetről beszélt, melyről korábban sajtótájékoztatót is tartottak. Mint mondta, egy felmérés alapján 2025-re a jelenlegi 3500-ról 5500 főre emelkedik Gyulafirátót lakossága. Ezt támasztja alá az is, hogy november végén a Bakonyerdő Közműtársulat befejezte a gyulafirátóti Kálvária alatti fejlesztési terület közművesítését, így 91 telken kezdődhetnek meg az építkezések. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány éven belül 300-400 ember költözhet az új lakóövezetbe, melynek köszönhetően a terület a település szerves része lesz. Czaun hozzátette, hogy a fejlesztéssel Veszprém is gazdagszik, ez elmondható a remélhetőleg hamarosan megépülő új rátóti bölcsödéről és óvodáról is.

czaun jánosczaun jános

Brányi Mária (Fidesz) alpolgármester a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület által szervezett Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából szervezett konferenciát dicsérte. Szerinte fontos, hogy a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira felhívják a figyelmet.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.