2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Hivatásos zenekarrá alakul a Mendelssohn Kamarazenekar

Hivatásos zenekarrá alakul a Mendelssohn Kamarazenekar – a kérdésben az önkormányzat közgyűlése hozott döntést idei utolsó ülésén december 14-én.

A Mendelssohn Kamarazenekar 1985 óta – több mint 30 éve – működik Veszprém városában, egyesületi formában. Az együttes alapítói között az 1983-ban – a Lovassy Gimnázium keretében – induló Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárait is megtaláljuk, akik jelenleg is aktív tagjai a zenekarnak. Az együttes jelenleg közhasznú egyesületként, 1997-től kezdve a város kiemelt művészeti együtteseként, 2009 óta pedig az állam által is kiemelt előadó-művészeti kategóriába sorolva, kiemelt minősítésű kamarazenekaraként folytatja tevékenységét.

A kiemelt együtteseknek nyújtott városi, illetve állami támogatás nagyon fontos és nélkülözhetetlen hozzájárulást jelent a zenekar folyamatos működéséhez, ennek ellenére az együttes tagjai csak aránytalan terhek vállalásával tudják a kitűzött célokat megvalósítani, s megfelelni a magas művészi elvárásoknak.

Megoldást az jelenthet, ha az együttes tagjainak a magyarországi zenekari fizetési átlagtól messze elmaradó tiszteletdíját plusz forrásból rendezni tudják, s részükre folyamatos, de minimum évadszerződések formájában kínálhatnak megélhetési alapot biztosító fizetést. Így az együttesben már jelen lévő és évek-évtizedek óta folyamatosan közreműködő művészek veszprémi jövője is rendezetté válik, de az utánpótlás biztosítását, illetve a kamara-szimfonikus együttessé fejlesztést is elkezdhetik.

Veszprémben mind az itt élő zenészeket, mind a zeneszerető polgárokat régóta foglalkoztatja egy hivatásos zenekar létrehozásának gondolata. Akadályt mindenekelőtt az anyagi kondíciók hiánya jelentett és jelent. A Mendelssohn Kamrazenekar éves bevétele mintegy 33 millió forint (ebből 28,2 millió forint a költségvetési támogatás). Hivatalos zenekarként azonban éves szinten százmilliós költségvetéssel kellene számolniuk.

A zenekar művészeti vezetőjével, Kováts Péter hegedűművésszel történt előzetes egyeztetés alapján 2019-ben fejeződhetne be a hivatásos zenekarrá válás folyamata. A többlépcsős program második lépéseként 2018-ban az eddigi éves működési támogatás biztosítása mellett további 50 millió forint hozzájárulás szükséges. A program harmadik lépéseként a tervezett fejlesztésekkel a 2019-es költségvetési évben végezetül megtörténhet a teljes átalakítás.

A Közgyűlés az átalakítás folyamatának biztosítására a Mendelssohn Kamarazenekar kiemelt együttesként történő jelenlegi szintű éves támogatása mellett 2018. évi költségvetés terhére további 50 millió forint összegben előzetesen kötelezettséget vállalt.