Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Hivatásos zenekarrá alakul a Mendelssohn Kamarazenekar

2017. december 15. 4:00
Hivatásos zenekarrá alakul a Mendelssohn Kamarazenekar – a kérdésben az önkormányzat közgyűlése hozott döntést idei utolsó ülésén december 14-én.

A Mendelssohn Kamarazenekar 1985 óta – több mint 30 éve – működik Veszprém városában, egyesületi formában. Az együttes alapítói között az 1983-ban – a Lovassy Gimnázium keretében – induló Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárait is megtaláljuk, akik jelenleg is aktív tagjai a zenekarnak. Az együttes jelenleg közhasznú egyesületként, 1997-től kezdve a város kiemelt művészeti együtteseként, 2009 óta pedig az állam által is kiemelt előadó-művészeti kategóriába sorolva, kiemelt minősítésű kamarazenekaraként folytatja tevékenységét.

A kiemelt együtteseknek nyújtott városi, illetve állami támogatás nagyon fontos és nélkülözhetetlen hozzájárulást jelent a zenekar folyamatos működéséhez, ennek ellenére az együttes tagjai csak aránytalan terhek vállalásával tudják a kitűzött célokat megvalósítani, s megfelelni a magas művészi elvárásoknak.

Megoldást az jelenthet, ha az együttes tagjainak a magyarországi zenekari fizetési átlagtól messze elmaradó tiszteletdíját plusz forrásból rendezni tudják, s részükre folyamatos, de minimum évadszerződések formájában kínálhatnak megélhetési alapot biztosító fizetést. Így az együttesben már jelen lévő és évek-évtizedek óta folyamatosan közreműködő művészek veszprémi jövője is rendezetté válik, de az utánpótlás biztosítását, illetve a kamara-szimfonikus együttessé fejlesztést is elkezdhetik.

Veszprémben mind az itt élő zenészeket, mind a zeneszerető polgárokat régóta foglalkoztatja egy hivatásos zenekar létrehozásának gondolata. Akadályt mindenekelőtt az anyagi kondíciók hiánya jelentett és jelent. A Mendelssohn Kamrazenekar éves bevétele mintegy 33 millió forint (ebből 28,2 millió forint a költségvetési támogatás). Hivatalos zenekarként azonban éves szinten százmilliós költségvetéssel kellene számolniuk.

A zenekar művészeti vezetőjével, Kováts Péter hegedűművésszel történt előzetes egyeztetés alapján 2019-ben fejeződhetne be a hivatásos zenekarrá válás folyamata. A többlépcsős program második lépéseként 2018-ban az eddigi éves működési támogatás biztosítása mellett további 50 millió forint hozzájárulás szükséges. A program harmadik lépéseként a tervezett fejlesztésekkel a 2019-es költségvetési évben végezetül megtörténhet a teljes átalakítás.

A Közgyűlés az átalakítás folyamatának biztosítására a Mendelssohn Kamarazenekar kiemelt együttesként történő jelenlegi szintű éves támogatása mellett 2018. évi költségvetés terhére további 50 millió forint összegben előzetesen kötelezettséget vállalt.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.