2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Napirend előtt: nincsen „Némedi ügy”

Részben lezárult a nyomozás, melyből kiderült: volt vádemelési javaslat, de nem az alpolgármester ellen. Nem nyomoztak utána és tanúként sem hallgatták ki Némedi Lajost.
  • 2015. április végén készült el a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet belső ellenőri jelentése, amely szabálytalanságokat állapított meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban.
  • Ellenzéki politikusok szerint mindehhez Némedi Lajos alpolgármesternek is köze lehetett.
  • A polgármester feljelentést tett az üggyel kapcsolatosan.

Az MSZP-s Hartmann Ferenc a novemberi közgyűlésen azt firtatta, hol tart a nyomozás a nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette miatt, amely kapcsán több mint 750 nappal ezelőtt tett feljelentést a polgármester. Porga Gyula akkor azt mondta, ha lesz információja az ügyről és a nyomozásról, megosztja azt.

A polgármester a decemberi közgyűlésre már információkkal érkezett. Napirendek előtt tájékoztatott: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozás részben lezárult, melynek nyomozati anyagába betekintést kaphatott. Ebből kiderült:

volt vádemelési javaslat, de nem Némedi Lajos ellen. Nem is nyomoztak utána és ki sem hallgatták az üggyel kapcsolatban.

Porga Gyula szerint az ellenzéki politikusok (Katanics Sándor, Hartmann Ferenc és Kész Zoltán- a szerk.) több mint 750 napig lebegtették a közvélemény előtt, hogy Némedi „sáros” az ügyben, ezért bocsánatot kellene kérni tőle, már csak azért is, mert az emberi tisztesség és a politikai kultúra ezt követeli meg. A polgármester azt is hozzátette, hogy nem ez az első ilyen eset, ezért nehezen elvárható bocsánatkérés az ellenzéki politikusoktól.

Némedi Lajos szerint egy két éve tartó aljas lejáratási kísérlet zárult most le. Ezzel kapcsolatban ő is megszólalt:

"Nincs és nem is volt a nyomozóhatóságok asztalán semmiféle "Némedi ügy", amint azt próbálta beásni a közvélemény tudatába Veszprém és környéke választópolgároktól független országgyűlési képviselője, valamint néhány volt és jelenleg hivatalban lévő önkormányzati képviselő. Megköszönöm mind azoknak, akik bíztak bennem és nem adtak hitelt a rágalmazóknak. Többször biztosítottak arról, tudják, hogy nem vagyok korrupt. Megköszönöm a sajtó munkatársai nagy többségének, hogy tényszerű, korrekt tájékoztatást adtak a közvélemény számára.

Azoknak, akik a hazugságokat kitalálták, szították, több alkalommal terjesztették a magam és családom nevében azt kívánom, hogy a Jóisten fizesse meg! A többit magam kizárólag törvényes eszközökkel fogom rendezni.Bocsánat egy személyes megjegyzés miatt. Nekem napra pontosan 6 hónapja halt meg a feleségem, a tragédiában döntő része volt az ismert, aljas hazugságoknak. Boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!"- mondta.