2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Megint ugyanaz a karácsonyi lemez

Mindjárt itt a karácsony, a rádióban már novembertől hallani lehet a megunt ünnepi slágereket. Plazában, tévében, rádióban, az utcán csak ezeket hallhatjuk. Minden évben ugyanazok a dallamok, talán egy kis változtatással. Vajon miért van ez?

Nem szoktam túlzásokba esni, és nem kezdek el novemberben már karácsonyi dalokat hallgatni. Viszont elkerülni sem tudtam, hiszen bárhova mentem mindenhol legalább egyszer felcsendült minimum egy karácsonyi dal az elmúlt másfél hónapban.

Így történt akkor is, mikor testvéremmel utaztam, és a rádióban a mindenki számára ismert, és megkockáztatom azt mondani, hogy a közkedvelt Last Christmas egyik feldolgozása szólalt meg. Én egy nagyot sóhajtottam, majd a bennem megfogalmazódott kérdés végül nem az én számból hangzott el, hanem testvéremtől:

„Miért ugyanazok a karácsonyi dalok szólnak már évek óta? Senki nem tud írni manapság egy új karácsonyi slágert?”

Ami a feldolgozások nagy számát hajtja, hogy elég sok karácsonyi dal közkincsnek számít, azaz nem kell fizetni a feldolgozásért senkinek, engedélyt sem kell kérni.

Vannak olyan előadók, akik a feldolgozások mellett saját karácsonyi dalokkal a zenelejátszási slágerlisták előkelő helyére kerültek. Ilyen volt például a fiatalok nagy kedvencének Justin Biebernek a Mistletoe című dala is.

Valamilyen okból kifolyólag minden évben tucatnyi énekes(nő) gondolja úgy, hogy karácsonykor egy ünnepi CD-t ad ki, abban reménykedve, hogy az ő előadásában a "Santa Claus is Coming to Town" úgy fog hangozni, mintha még sosem hallottuk volna az unalmassá vált karácsonyi dalt. Ebben az évben Sia csomagolta karácsonyi papírba legújabb dalait, és még az is lehet, hogy 20 év múlva ezek egyikét nevezhetjük a karácsony sláger dalának.

Ám mégis furcsa hiányérzetünk támad, ha nem halljuk minden évben a megszokott dallamokat. Az Independent egy cikkében olvashatjuk, hogy idén kísérletet tettek arra, hogy megállapítsák, melyek a legnépszerűbb karácsonyi dalok. Összeállítottak egy táblázatot, amiben többek közt azt elemezték, hányszor játszották az ünnepi időszakban az adott számot, hallgatták meg a neten, vagy töltötték le. Természetesen az eredmény úgy teljes, ha 2007-től nézik az adatokat, ugyanis ekkortól már a letöltéseket is meg lehet számolni, ráadásul könnyű megnézni az eredményeket olyan oldalakról is, mint a Spotify vagy az iTunes.

A számítások alapján könnyedén szerezte meg az első helyet Mariah Carey örökzöld slágere, az "All I Want For Christmas Is You". Így ez lett a legjobbnak ítélt karácsonyi dal az Egyesült Királyságban.

Persze mindenkinek más az ízlése, és lehet, hogy neked nem ezek a kedvenc karácsonyi slágereid, de ha mégis, akkor ezentúl könnyebb megmagyaráznod az ismerőseidnek, miért játszod le a karácsonyt megelőző hetekben akár több százszor is valamelyiket.

Mindenesetre akár a régi slágereket, akár mai, vagy nem olyan ismert dalokat hallgatunk, a karácsony nem telhet el karácsonyi dallamok nélkül.