2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Ne csomagolj!

Kis lépés az embernek, de nagy segítség a bolygónak: felejtsük el minden idők legértelmetlenebb találmányát, az ünnepi csomagolópapírt!

Karácsonykor irgalmatlan mennyiségű papírt használunk fel csak azért, hogy fél perc után letépjük, összegyűrjük és kidobjuk a díszes csomagolóanyagot. A környezetnek és a pénztárcánknak is jobbat tesz, ha nem tesszük.

A Ne csomagolj! mozgalmat a Greenpeace indította el egy évtizeddel ezelőtt azzal a céllal, hogy visszafogja az ész nélküli pazarlást. az akkori statisztikák szerint ugyanis évente 100 000 tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában, mely közel 600 000 fa kivágását jelenti. Ez pontosan 1,2 milliárd m2 papír, amivel akár két és félszer be lehetne borítani Budapestet.

Sokkal környezettudatosabb megoldás például a dísztasak, ami persze szintén papírból készül és így fák életébe kerül, viszont a csomagolópapírral ellentétben könnyen újrahasznosítható, több évet is kibír, sőt ha a karácsonyi helyett semleges mintát választunk, akkor például születésnapokon is újra fel lehet használni, kézről kézre járhatnak a kistáskák a rokonok, barátok között az ünnepi alkalmakkor.

Nem nagy dolog, persze, de ha legalább az ilyen kicsi, nem fájó kérdésekben tudatosabbak lennénk, már azzal is javíthatnánk a bolygónk nem túl rózsás állapotán.