2018. április 24., kedd
György névnap

Hétszázezer forint értékű adományt kapott a kórház

A stroke-os betegeknél a rejtett ritmuszavar felismerésére alkalmas eszközt csütörtök délután adták át a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház számára.

A Jász-Plasztik Autócentrum ünnepélyes keretek közt adományozott EKG Holter berendezést a Kórház Ideggyógyászati és Agyérbetegségek Osztálya számára. A műszer a stroke-os betegek ellátásának, diagnosztikájának színvonalát emeli.

A stroke az agyban kialakuló, átmenetileg fennálló vagy véglegessé váló funkciókárosodás, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása lecsökken vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az ér görcsös összehúzódása által okozott szűkület. A stroke legfőbb jellemzői az arc elferdülése, a száj lebiggyedése, a végtagok gyengesége, szédülés, kettős látás, beszédzavar. Ezek felismerése esetén érdemes mielőbb mentőt hívni!

A most átadott Holter készülék a stroke diagnosztikáját segíti. Holter-vizsgálat egy 24 órás EKG-vizsgálat. A betegnek egy kis zsebrádióhoz hasonló készüléket kell hordania. A vizsgálat alatt 24 órán keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, és később kiértékelhetővé teszi azt.