Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Ha fáj a fejed, hallgass „zenét”!

2018. január 5. 12:00
Zenével gyógyítani nem újdonság, a keleti gyógyászat már évezredek óta alkalmazza, a legtöbben mégis a homeopátiával említik egy lapon. Pedig tudományosan bizonyított, hogy a hangterápiának tényleg van ereje, sőt! Azt viszont szerintem senki nem gondolta volna, hogy kifejezetten migrénre, hányingerre vagy akár másnaposságra is összeállítottak zenei videókat.

Több megfigyelés, kutatás és orvosi beszámoló is alátámasztja, hogy a jól megválasztott muzsika még a beteg állapotán is javíthat, mivel csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet. A zenét leggyakrabban a lelki egészség karbantartására veszik igénybe az orvosok. Természetesen a gyógyszereket és az orvost nem váltja ki, de azért egy próbát megér.

A tudósok azt is megállapították, nem kell zenei előképzettség vagy abszolút hallás ahhoz, hogy a zene hatást gyakoroljon ránk: neuropszichológiai kutatók szerint ugyanis a nem muzikálisnak vélt emberek is érzékenyek a zene iránt. Mindenki agyában tárolódik alapvető zenei ismeret, és valamennyien hasonló módon dolgozzuk fel a zenét és a nyelvet.

Placebó lenne? Meglehet. Mindenesetre vannak, akik teljesen rákattantak a dologra, és mégis megérné egyszer kipróbálni.

Tőlem viszont hihetetlenül messze áll bármiféle „kuruzslás”, az meg végképp, hogy zenét hallgassak, miközben például fáj a fejem. Azoknak, akik viszont erre adnák a fejüket mutatunk egy fejfájás megszüntető összeállítást:

Ám vannak másnapűző zenék,

sőt még a hányinger elmulasztására is.

Igaz nem mindegyik videót sorolnám „zenei” kategóriába.

Azok elmondásai szerint, akik kipróbálták ezt a módszert, ez akkor a leghatásosabbak, ha fülhallgatóval hallgatjuk a videókat és közben nem foglalkozunk semmi mással, ami egyébként könnyű lesz, mert ezektől (állítólag) öt perc után teljesen le lehet majd menni alfába.

Arra viszont fel kell készülnie az embernek, hogy szórakozásból, vagy önszántukból semmiképp sem kezdjenek bele a videókba, mert normál esetben ezek a zenék egyszerűen borzasztóak, hallgathatatlanok, és még képi világban is rettenetesek. Ha valaki csak meditálni szeretne, és ahhoz keresne zenét, akkor másfelé kell keresgélnie, mert a hányingerűző videótól maximum idegrohamot kaphat, és nem megnyugvást.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.