2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

Ha fáj a fejed, hallgass „zenét”!

Zenével gyógyítani nem újdonság, a keleti gyógyászat már évezredek óta alkalmazza, a legtöbben mégis a homeopátiával említik egy lapon. Pedig tudományosan bizonyított, hogy a hangterápiának tényleg van ereje, sőt! Azt viszont szerintem senki nem gondolta volna, hogy kifejezetten migrénre, hányingerre vagy akár másnaposságra is összeállítottak zenei videókat.

Több megfigyelés, kutatás és orvosi beszámoló is alátámasztja, hogy a jól megválasztott muzsika még a beteg állapotán is javíthat, mivel csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet. A zenét leggyakrabban a lelki egészség karbantartására veszik igénybe az orvosok. Természetesen a gyógyszereket és az orvost nem váltja ki, de azért egy próbát megér.

A tudósok azt is megállapították, nem kell zenei előképzettség vagy abszolút hallás ahhoz, hogy a zene hatást gyakoroljon ránk: neuropszichológiai kutatók szerint ugyanis a nem muzikálisnak vélt emberek is érzékenyek a zene iránt. Mindenki agyában tárolódik alapvető zenei ismeret, és valamennyien hasonló módon dolgozzuk fel a zenét és a nyelvet.

Placebó lenne? Meglehet. Mindenesetre vannak, akik teljesen rákattantak a dologra, és mégis megérné egyszer kipróbálni.

Tőlem viszont hihetetlenül messze áll bármiféle „kuruzslás”, az meg végképp, hogy zenét hallgassak, miközben például fáj a fejem. Azoknak, akik viszont erre adnák a fejüket mutatunk egy fejfájás megszüntető összeállítást:

Ám vannak másnapűző zenék,

sőt még a hányinger elmulasztására is.

Igaz nem mindegyik videót sorolnám „zenei” kategóriába.

Azok elmondásai szerint, akik kipróbálták ezt a módszert, ez akkor a leghatásosabbak, ha fülhallgatóval hallgatjuk a videókat és közben nem foglalkozunk semmi mással, ami egyébként könnyű lesz, mert ezektől (állítólag) öt perc után teljesen le lehet majd menni alfába.

Arra viszont fel kell készülnie az embernek, hogy szórakozásból, vagy önszántukból semmiképp sem kezdjenek bele a videókba, mert normál esetben ezek a zenék egyszerűen borzasztóak, hallgathatatlanok, és még képi világban is rettenetesek. Ha valaki csak meditálni szeretne, és ahhoz keresne zenét, akkor másfelé kell keresgélnie, mert a hányingerűző videótól maximum idegrohamot kaphat, és nem megnyugvást.