Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén sem fognak unatkozni a veszprémi színházakat választók

2018. január 8. 12:45
Nem az évadok elején, de az év kezdetén megkérdeztük színházaink vezetőit, hogy januártól mire számíthatnak a nézők.

Mik a tervei a Pannon Várszínháznak ebben az évben?

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója szerint „az év eleje mindig izgalmas, mert költségvetéseket vár a színház. Január végén lesz egy komoly bemutatónk, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, amit a saját arcunkra szabtunk. Ennek egyik különlegessége az, hogy szinte valamennyi szereplő ugyanolyan korú, olyan alkatú, külső-belső világban is hasonlít ahhoz, ahogy Dosztojevszkij megírta. Visszamentünk a szerzőhöz, és megnéztük, hogy mit írt. Sokszor csak a mű feldolgozásának feldolgozásait ismerjük. Napi nyolc órában dolgozunk most ezen, s közben szembesülünk ezzel a nagyon nehéz anyaggal.

Az adaptáció nem könnyű, nehéz feladat elé állítja a színészeket, sok a szöveg, az akció. Raszkolnyikovot Szelle Dávid formálja, neki kell ezzel a sokféle érzelmi állapottal megbirkóznia. A többieké is mind kiváló szerep. Vannak benne énekek, mozgás, olyan színházi elemek, amik nálunk megszokottak.

Szelle Dávid, a Bűn és bűnhődés RaszkolnyikovjaSzelle Dávid, a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovja

Ha ez befejeződik, belekezdünk a Vad fruttik együttes újabb dalaiból készülő, A Bunkerrajzoló folytatásaként felfogható Béke presszó című produkció próbáiba.

Sok új dolog lesz tavasszal is, de erről még nem mondhatok semmit. A nyarat már elkezdtük szervezni, a nyári színházi előadásokra nagy az igény. Sikeres A Pál utcai fiúk, de ezen kívül is minden előadásra sok az érdeklődő. Minden ez évadbeli bemutatónkat meg kell ismételni bérletszünetes előadásban. Még egy régebbi produkció, Máté Péter Egy darabot a szívemből című előadást is játsszuk, a februári előadás már teltházas.

A Pál utcai fiúkA Pál utcai fiúk

Nagyon sok produkciót kell továbbvinni, ez jó dolog, a repertoáron tartott színdarabok mennyisége nő. Van olyan, ami már 12 éve repertoáron van. Megy tovább A padlás és A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab is, amit 2004-ben mutattunk be, azóta színen van, idén lesz a darab születésének 45. évfordulója, erre is készülünk. Kicsit felfrissült előadást láthatnak a nézők.

Ez az év új helyzeteket állít elénk működési, finanszírozási szempontból. Várjuk a fejleményeket, és megteszünk mindent, hogy még jobbak legyünk. Igyekszünk azt a vonalat tovább vinni, sőt erősíteni, hogy a mi arculatunk ne legyen összekeverhető máséval.”

Hogy alakul a Petőfi Színház élete januártól?

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója számára „olyan, mintha nem is lett volna év vége, besűrítettük az utolsó napokat 2017-ben, és 2018-ban sincs leállás. Minden nap játszottunk, és szerveztünk egy szilvesztert is. A január 1. maradt ki, de nem tudtunk igazából pihenni. Január 2-án megvolt a Kurázsi mama olvasópróbája, ez a színházi kínálatban most az a darab, amely a legmélyebb mondanivalójú, a legkomolyabb hangvételű előadás lesz.

Közben fél szemmel már a rekonstrukcióra tekintünk, minden tár készül, hogy rend legyen, és csak azt vigyük el az ideiglenes játszóhelyre, amire tényleg szükségünk lesz.

Márciusban lesz az utolsó nagyszínházi bemutatónk, az Életrevalók, amely logisztikai kihívás a Budapesti Játékszínnel, ennek előkészítése folyik. Szervezzük a vendégjátékokat és saját tájelőadásainkat is.

Isten pénzeIsten pénze

Előkészítünk egy operett-fesztivált júniusban, előtte lesz még egy „érzékenyítő fesztiválunk” is, amellyel érzékenyíteni akarjuk az ép embereket a testi, lelki, mentális hátránnyal, értelmi fogyatékkal élők küzdelmeinek megértésében, megélésében, elfogadásában. Gondolkozásra akarjuk késztetni a befogadókat, hogy megértsék szerepüket, felelősségüket a különböző élethelyzetek megítélése, elfogadása vagy elutasítása, segítése terén.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben saját bemutatóra készülünk, Szabó Magda Az őz című regényének színpadi adaptációját Őze Áron rendezi. Játékszíni bérletes kínálatunkban bemutatunk két estet, az egyik Szilágyi Tibor-Györgyi Anna előadásában a Szerettem őt, a másik Lukács Sándor Az elűzött álom című önálló estje.

Holt költők társaságaHolt költők társasága

Koprodukcióban létrejött az Isten pénze című előadás a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal, ennek logisztikáját tudjuk működtetni, hozzuk-visszük a díszletet. A Holt költők társasága című előadást minél messzebbre és minél többször el akarjuk juttatni az emberekhez, most megyünk Pápára, aztán visszük a Nemzeti Színházba, de szeretnénk elmenni magyarlakta határon túli területekre is. Előkészületben van egy erdélyi turné Sepsiszentgyörgyre, Csíkszeredába, két előadással, a Tokaji aszúval és a Kincskereső kisködmönnel.”

Tokos Bianka
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.