2018. június 22., péntek
Paulina névnap

Az a cél, hogy a múzeumlátogatás élmény legyen

  • kult
  • 2018.01.07
    12:30
A 21. századi múzeumnak az élethosszig való tanulás helyszínének kell lennie, egyúttal olyan közösségi térnek, amely tartalmas, sokrétű, kreatív élményszerzésre nyújt lehetőséget – vallja S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

„A Laczkó Dezső Múzeumnak alapításától kezdve, 115 éve feladata a kulturális örökség tárgyi, szellemi hagyatékának összegyűjtése, megőrzése, feldolgozása és az ezekben rejlő tudás, ismeret átadása, bemutatása. Ezeket a múzeum igyekszik a köz számára a lehető legmagasabb szinten teljesíteni.

Ugyanakkor már a 20. század végén, de különösen a 21. század elején, a bekövetkezett jelentős technikai változások, a folyamatosan változó, átalakuló vizuális kultúra, műszaki fejlesztések nagy kihívás elé állították a múzeumi területet. A korábbi, hagyományos, ma már akár elavultnak is tekinthető eszközökkel történő ismeretátadás a mai világban nem elégséges. Éppen ezért új szemléletű múzeum létrehozására kell törekedni, amely a múzeumi működés teljes körét magába foglalja a múzeumlátogatók „megszólításától” kezdve a gyűjtemények digitalizációjáig bezárólag. A 21. századi múzeumnak az ismeretszerzés, az élethosszig való tanulás helyszínének kell lennie, egyúttal olyan közösségi térnek, amely tartalmas, ugyanakkor szórakoztató, sokrétű, kreatív élményszerzésre nyújt lehetőséget.

S. dr. Perémi Ágota /archív fotóS. dr. Perémi Ágota /archív fotó

A 21. századi múzeum szóljon minden korosztályhoz, társadalmi réteghez, keresse azokat a lehetőségeket, amelyek révén a múzeum által közvetített értékek elérik őket, korszerű, modern, látogatóbarát épületben, amelyben rendelkezésre áll a múzeum értékátadását segítő modern, interaktivitásra ösztönző technika. Cél, hogy a múzeumlátogatás élmény legyen, inspiráljon a visszatérésre, egyúttal az intézmény Veszprém város, valamint Veszprém megye meghatározó kulturális intézményévé váljon, erősítse szerepvállalását az oktatási-nevelési intézményekkel való együttműködésben, valamint a szabadidő hasznos eltöltésének fontos helyszínévé váljon, illetve egyre bővülő kínálatával a turizmus területén is fontos szerepet kapjon.

Ennek kapcsán az elmúlt években kipróbált, megvalósított ötletek, lehetőségek egyike például a kiállítások sokrétű hasznosítása. Szaktárlat vezetések, programok, rendezvények, múzeumpedagógiai foglalkozások, előadások egészítik ki a kiállításokat. Ezt a gyakorlatot a jövőben is tovább fogjuk folytatni, illetve a táborok, vetélkedők, versenyek számát fogjuk bővíteni.

Az előbbiek is jól tükrözik, hogy igen sokrétű, összetett, szerteágazó feladatok sokaságát kell ma a múzeumoknak teljesíteni. Ez csak oly módon lehetséges, ha a látogatók számára láthatatlan szakmai háttérmunka magas színvonalú, kreatív, hatékony. Évről-évre keressük azokat a lehetőségeket, innovatív megoldásokat, amelyek még vonzóbbá teszik intézményünket.

Marc Chagall litográfiáit is megnézhetjükMarc Chagall litográfiáit is megnézhetjük

Ahogy az utóbbi években, úgy 2018-ban is változatos, sokszínű programokkal várjuk az év során a nagyközönséget, tudatosan törekedve arra, hogy minden korosztály, a különböző érdeklődésű látogatóink megtalálják a számukra megfelelő témákat.

Az év egyik legkiemelkedőbb városi eseménye a Lengyel-Magyar Barátság Hetének rendezvénysorozata, amelyhez múzeumunk is csatlakozik. A független Lengyelország megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére „Újra szárnyal a Fehér Sas! Küzdelem az önálló Lengyelországért” címmel nyitunk kiállítást, illetve diákok számára versenyt hirdetünk, valamint kiadványok megjelentetését is tervezzük.

Ezen kívül a még látható időszaki kiállítások mellett az év során hét nagytermes és két kamara kiállítást fogunk nyitni. Elsőként a múlt évben végzett restaurátorok diplomamunkáiból nyitunk tárlatot a Magyar Kultúra Napján, majd egy különleges kiállítással várjuk a modern festészet iránt érdeklődő nagyközönséget: Marc Chagall 145 darab litográfiájából nyílik kiállítás, Thomas Emmerling műgyűjtő kollekciójából. Változatlanul fontosnak tartjuk a megyénkben élő alkotók bemutatását is, így idén Veszeli Lajos, Balatonalmádiban élő képzőművész alkotásai lesznek láthatók. Mint minden évben, igyekszünk csatlakozni az év nagy évfordulós eseményeihez. Kiállítással és konferenciával készülünk az 1848-49-es forradalom 170. évfordulójára, míg Szent István király halálának 980., szentté avatásának 935. évfordulója alkalmából kamara kiállítást és rendezvényeket tervezünk. A nyár végén megérkezik hozzánk is a neolitikum időszakát bemutató „Sziklától a kőbaltáig – az erdőtől a sivatagig” című vándorkiállítás.

Veszeli Lajos: Elhagyott partVeszeli Lajos: Elhagyott part

Természetesen több rendezvénnyel, programmal is készülünk, közöttük tudományos és ismeretterjesztő előadások, turisztikai célú, hagyományőrző és arculatformáló programok, kiállításokhoz kapcsolódó rendezvények lesznek. A már megszokott, hagyományos rendezvények mellett új, részben a kiállításokhoz, évfordulókhoz kapcsolódó programjainkon, reméljük, idén is sokszor találkozhatunk.”