Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2018-ban is lesz alkalom a kreativitásra

2018. január 10. 12:23
Egyre népszerűbbek a kreatív, kézműves tevékenységek. 2018-ban bőven lesz lehetőségünk hódolni ez irányú szenvedélyeink a Veszprém Agórában, de számos más programon is részt vehetünk még. Neveda Amáliával, a VMK igazgatójával beszélgettünk az előttünk álló évről.

– Milyen programtervekkel készülnek a 2018-as esztendőben?

– A megszokott programjaink folytatása mellett igyekszünk több újdonsággal szolgálni, illetve szeretnénk minél több olyan rendezvényt megvalósítani, melyek a családok egészét szólítják meg. Ismét lesz Halász Judit koncert, de tervezünk gyerekszínházi előadásokat is, és mindig foglalkozunk tematikus napokkal is. Sok iskola tartja nálunk a gálaműsorát: az Alma Mater Napok alkalmával középiskolások mutatják meg tehetségüket. Ez nagyon jó, mert ők az a réteg, akiket a legnehezebb kimozdítani, de úgy látjuk, ma már egyre többeket sikerül megszólítani, például a Mindentudó Ház előadássorozattal, és óriási népszerűségnek örvend a Filmklub is, ahova már egyetemisták és középiskolások is járnak. A Családsegítő Központtal létrehozott Csa-ládika révén ugyancsak több anyukát és gyermekeiket tudjuk megszólítani, a kistérségi feladatellátó tevékenységünk során szervezett interaktív kiállításokon (mint a Testünk a csoda) pedig több ezer Veszprémen kívüli iskolás volt.

Neveda Amália / Archív fotóNeveda Amália / Archív fotó

Ami a konkrét programokat illeti, nagyon sok tanfolyamot szervezünk, a látványkonyha például óriási népszerűségnek örvend. Ha csak az év elejét nézzük, idén például meg fogjuk sütni a 2017-es év tortáját, lesz rétessütő tanfolyam haladóknak, készítünk cukorvirágot, és egy egész napos gluténmentes főzőtanfolyamot is indítunk. 2017-ben nagy sikerrel indítottuk el a bútorfestő tanfolyamot, amelyet 2018-ban is folytatunk, de lesz harisnyavirág készítés, valamint olasz és francia nyelvtanfolyam is. Januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kávészünet zenekar ad koncertet és selyemfestményekből nyílik kiállítás, a hónapban Gryllus Vilmos Maszkabál címmel ad koncertet, míg Hagyományaink nyomán című rendezvényünk a roma kultúrát fogja bemutatni: néprajzi előadásokkal és koncerttel is készülünk, az estet pedig kalotaszegi táncház zárja. Emellett februárban az intézményünk is bekapcsolódik a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozatba. Természetesen előttünk vannak már a tavaszi és nyári tervek is: ismét lesz Zenélő udvar a Dubniczay-palotában, Világjava Estek, Nemzetközi folklórparádé és Gyere a parkba! nyárbúcsúztató,valamint Családi Nap a Kolostorok és Kertek rendezvényterületén.

– Ön szerint mi az, amiben a VMK a legtöbbet tudja nyújtani?

– Veszprémben markánsan kettévált a programokkal kapcsolatos tevékenység, a mi feladatunkká a klasszikus közművelődés vált, melynek alapját az itt lévő közösségek, civil szervezetek adják. Úgy érzem, megtaláltuk a helyünket ebben: több mint 50 csoport működik nálunk rendszeres jelleggel, és szintén szép számmal vannak jelen a nyugdíjas klubok. Emellett befogadó intézményként is funkcionálunk: ha valaki szeretne nálunk programot szervezni, szívesen segítünk mind a kiszolgálásban, mind a technikai kivitelezésben. A 2017-es év ebből a szempontból kiemelkedő volt: december 2-án nálunk tartotta első gálaműsorát a Gerence Néptáncegyüttes, március 10-én pedig ismét jönnek, akkora volt az érdeklődés.

A konyhaművészet iránti szenvedélyünket is kiélhetjükA konyhaművészet iránti szenvedélyünket is kiélhetjük

– A programok összeállításánál a világtrendeket is figyelembe veszik?

– Abszolút. Mi is látjuk, mennyire divatos lett a régi dolgok felújítása vagy a konyhai tevékenykedés. Mindig igyekszünk felmérni a látogatóink igényeit, mi az, ami érdekli őket: a természetes gyógymódok, anyagok iránt például óriási a kereslet. Az ún. Kencefice tanfolyamunkon így természetes anyagokból lehetett napolajat vagy arckrémet készíteni, de a bemutatókra is nagy igény mutatkozik. Látványkonyhákban például lehetőség van arra, hogy profi szakácstól lessék el a látogatók a fogásokat, amelyek egyébként nem biztos, hogy eszükbe jutnának. Ráadásul ezeknek a tanfolyamoknak a legnagyobb előnye, hogy azonnal sikerélmény éri a résztvevőket, a kész produktumokat és a speciális eszközöket pedig hazavihetik és otthon kísérletezhetnek velük.

– Arról se feledkezzünk meg, hogy mindezek közösségépítő tevékenységek is. Ez ugyancsak missziójuk?

– Hogyne, hiszen a közösségnek óriási megtartó szerepe van a lakóhely szempontjából is. Ma már egyre többen jönnek be a házba egy-egy tanfolyamra, sokan járnak az alkotóközösségekbe is. Szerencsére maximálisan kihasznált a ház, néhány bérlőt már vissza is kell utasítanunk. Emellett egy új tendencia is mutatkozik: egyre többen veszik bérbe a házat délelőttönként, oktatásra, vagy csak egy beszélgetésre, de itt tartja az állománygyűléseit a Magyar Honvédség is.

– Összességében milyen 2018-al lenne elégedett?

– Elégedett akkor lennék, ha sikerülne tartani a tavalyi közel 100 ezres látogatószámot és rendezvényszámot, illetve egy kicsit még növekedne is a népszerűségünk. Persze a legnagyobb elégedettség mindig a látogatók öröme.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.