Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A 110 éve született Wass Albertre emlékeztek

2018. január 9. 4:03
Az erdélyi magyar író szobránál helyezték el az emlékezés virágait és koszorúit a városházán hétfő este.

Az önkormányzat a 2011-ben Raffai Béla szobrászművész által megalkotott Wass Albert mellszobránál emlékezett meg a 110 éve született íróról.

A köszöntők és a koszorúzás előtt Soós Andrea a Dalol a honvágy című Wass Albert-művet szavalta el. A veszprémi önkormányzat részéről Ovádi Péter képviselő az író egy olyan idézetét osztotta meg az emlékező tömeggel, mely szerinte minden nemzet minden tagjának például szolgálhat:

„Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket. S akinek nincs gyökere, az elvész.”

Wass Albert bár megosztó személyiség volt, minden pillanatban nagybetűs magyar tudott maradni. Valódi nagysága az általa képviselt értékek melletti kiállás volt. Ennek köszönhető, hogy halálára nem csak tíz, vagy húsz, de akár száz év múlva is emlékezni fognak - mondta Ovádi Péter.

Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében Wass Albert Hagyaték című könyvéből olvasott fel részletet, majd az egyik legnagyobb magyarnak nevezve az írót úgy fogalmazott, élete hallatlan értékekről tanúskodik, halála után pedig csodálatos szellemi hagyatékot hagyott hátra. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a városháza aulájában elhelyezett Wass Albert-szobor megalkotójának, Raffai Bélának és annak a neve elhallgatását kérő volt veszprémi polgárnak is, akinek adománya nélkül nem jöhetett volna létre az alkotás.

A költő halálának évfordulója alkalmából Bartha József holtmarosi református lelkész emlékezett Wass Albertre.

A műsor végén a Székely Himnusz csendült fel.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.