Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Négy vadgázolás egy nap alatt

2018. január 9. 15:50 // Forrás: VMRFK
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei az elmúlt 24 órában négy esetben intézkedtek vaddal történő ütközés helyszínén az illetékességi területükön.

A 8-as számú főút 81-es kilométerszelvényében Ajka külterületén és a 73133-as számú úton Gyulakeszi közelében szarvassal, továbbá a 71-es számú főúton Paloznak lakott területén kívül és a 7213-as számú úton Litér külterületén vaddisznóval ütköztek gépjárművek 2018. január 8-án. A balesetek következtében személyi sérülés nem történt, a járművekben anyagi kár keletkezett.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a közlekedés biztonságának céljából kéri a járművezetőket, hogy körültekintően, fokozott óvatossággal vezessenek. Vaddal történő ütközés esetén értesítsék a rendőrséget, és ha lehetőség van rá, a járművel álljanak biztonságos helyre. Kapcsolják be a gépkocsin az elakadásjelzőt, tegyék ki az autó mögött a szükséges távolságba a fényvisszaverő háromszöget, és vegyenek fel láthatósági mellényt. A megsérült nagyvadat ne közelítsék meg, egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, az büntetőjogilag lopásnak számít! A bejelentést követően a rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot, aki gondoskodik a megsérült vagy elpusztult állat elszállításáról. Nagyon fontos, hogy azok a közlekedők, akik elhullott vagy haldokló állatot látnak az úton, hívják a 112-es segélyhívó számot.

A vadelütések megelőzése érdekében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol figyelmeztető tábla is jelöli, hogy állatok kerülhetnek az útra. Az odafigyelés kiemelten fontos a kora reggeli, illetve az esti órákban, amikor nagymértékű vadmozgásra lehet számítani. Tartsanak nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát! Ha vadat látnak, lassítsanak! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Előfordul, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy kiszaladnak az útra. Dudáljanak, ha vadállat van az úton, mert a fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, ilyenkor a hangjelzés segíthet nekik. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsijuk elé, vészfékezzenek, adjanak hangjelzést, de ne rántsák félre a kormányt, még ha így el is ütik az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.