2019. január 18., péntek
Piroska névnap

Mi újat csinálhatnék Veszprémben?

Belevágni a fejszénket valami újdonságba olyan kihívás, amire még a halálraítélt újévi fogadalmak mellett is érdemes igent mondani.

Egy eddig ismeretlen élmény, tapasztalat, egy új hobbi nemcsak a hétköznapok monoton körforgását törheti meg, de a teljesítményünkre is pozitív hatással lehet és egészen friss, kreatív pályákra állíthatja az agyunkat. Bármi mellett letehetjük a voksunkat, amihez Veszprémben is találunk megfelelő muníciót. Íme, 12 tipp az előttünk álló 12 hónapra, ha igazán nagy tétekben játszanánk!

Január – Készítsen cukorvirágot!

A kézműves tevékenység, a barkácsolás tulajdonképpen a lehető legjobb módja a kreativitás fejlesztésének, egy ehető finomság legyártása pedig a sikerélményen túl egyértelműen plusz haszonnal is jár. Január 20-án 15 és 19 óra között Patakfalvi Andrea cukrász a legjobb trükkökbe avatja be a kíváncsiakat az Agórában.

Február – Tanuljon meg egy új idegen nyelvet!

Nem éppen büszkeségre ad okot az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága által közzétett jelentés, mely szerint az EU országai közül Magyarország az utolsó helyen áll idegennyelvtudás szempontjából. Pedig egy külföldi nyelv ismerete egész kultúrákat tárhat fel előttünk és sokkal izgalmasabbá és felszabadultabbá teheti például az úti élményeinket. Februárban francia és olasz nyelvtanfolyam is indul a VMK-ban, rendkívül jutányos áron.

Március – Tanuljon meg táncolni!

Az alapvető tánctudás ma már nem képezi a (nem létező) etikett részét, pedig azon felül, hogy némi modort tanít, óriási endorfin bomba, ami mentálisan és fizikálisan is jót tesz. Ilyen tájban rendszeresen indulnak kubai salsa tanfolyamok, de felnőtt társastáncoktatásra is van lehetőség.

Április – Adjon vért!

Amellett, hogy egy véradás révén három életet megmenthetünk, azaz igazi hősöknek érezhetjük magunkat, a saját egészségi állapotunkról is visszajelzést kaphatunk így. A rendszeresen megszervezett Egészség útja rendezvény tökéletes alkalom a segítségadásra.

Május – Kertmozizzon!

Vagy vegyen részt egy színházi előadásban! Pár éve már van lehetőségünk kertmozizni a Gizella Napokon, mégis viszonylag kevesen élnek vele, pedig remek móka és egészen különleges hangulata van. A hónapban megtartott Tánc fesztiválja pedig általában arra is alkalmat ad, hogy a Shakespeare-i gondolat mentén valóban színészek legyünk egy kicsit mi is. Nekem például az egyik legkülönlegesebb színházi élményem volt, amikor éjszaka, a kivilágított Színházkertben kanapén ülve lehettem része egy helyben megszülető előadásnak.

Június – Biciklizzen le a Balatonhoz!

Igaz, a balatoni bringautak még nem teljesek, de egyre több célállomás érhető el kétkeréken is. Nemcsak jóval egészségesebb, mint autóba pattanni, de önmagában is kiváló kaland, ami közben a tájat is megcsodálhatjuk.

Július – Próbálja ki a falmászást!

A hazai Ninja Warrior győztese, Gyömrei Máté és a veszprémi mászócsapat mindenkinek bebizonyította, hogy a mászók hihetetlen teljesítményre képesek. Amellett, hogy remek szórakozásban lehet részünk így, a határainkat is rendesen feszegethetjük. A sportot elkezdeni a Veszprémi Egyetemi Falmászó Klubnál tudjuk, de később a Veszprémvölgy sziklaszirtjeit is megcélozhatjuk.

Augusztus – Piknikezzen a parkban!

Néhány éve Budapesten rendszeresen hirdettek reggeli pikniket a Duna-partra. Duna-partunk nekünk nincs, de a Veszprémvölgy árnyas fái közt tökéletesen össze lehet hozni egy közös, beszélgetős, játékos uzsonnát. Vállalkozóbb kedvűek akár civil közösségi megmozdulássá is alakíthatják az ötletet.

Szeptember – Önkénteskedjen!

A személyiségfejlődés egyik legjobb módja mások önzetlen támogatása. Legyen szó meseolvasásról beteg gyerekeknek, az idősekről való gondoskodásról vagy menhelyi kutyák sétáltatásáról – mindegyikkel adunk magunknak is.

Október – Fogadjon örökbe egy állatot!

Oldalunkon mi is rendszeresen biztatjuk arra olvasóinkat, ha tehetik, fogadjanak örökbe egy menhelyi állatot. Hihetetlen jó érzés látni, ahogy egy sokszor zárkózott, magányos állat újra életerőre kap és szeretettel hálálja meg új gazdájának a törődést.

November – Tanuljon önvédelmet!

Nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy megtanulják, rázós helyzetben miként védhetik meg magukat, holott néhány önvédelmi fogás ismerete akár életeket menthet. A középkori Kínából származó Wing Tsun Kung Fu pedig állítólag stresszoldásnak sem utolsó.

Azért az utóbbi két pontot ne mossuk össze a valóságban ;)Azért az utóbbi két pontot ne mossuk össze a valóságban ;)

December – Vegyen részt egy társasjáték délutánon!

A Családi Társasjáték Egyesület rendszeresen szervez társasjáték délutánokat a Völgyikút Házban, ahol akár 200 játék közül is válogathatunk. Jól szórakozni nemcsak a barátainkkal lehet, de úgy is, ha közben vadidegeneket ismerünk meg.