2018. május 27., vasárnap
Hella névnap

Elkezdődött az ezeréves sólyi templom helyreállítása

  • kult
  • 2018.01.18
    13:31
A Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközpont 10 millió forinttal támogatja a templom régóta várt felújítását.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

A kormány már korábban megígérte a templom helyreállítását, most megvalósulhatnak az első felújítási törekvések, ugyanis 10 millió forintot kapott a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközponttól az egyházközség. Úgy tudjuk, a templom teljes rekonstrukciója nagyjából 200 millió forintba kerülne.

– Reméljük, Ovádi Péter fideszes választókerületi elnök hathatós segítségével nemsokára valóra válik az ígéret, sőt nem egyszerűen egy helyreállított műemlékünk, de egy igazi kiemelt turisztikai célpont is lesz a 2013-óta hivatalosan is Történelmi Emlékhellyé nyilvánított templomból – mondta az ezzel kapcsolatos csütörtöki sajtóeseményen Bikádi László Károly református lelkipásztor.

A helyreállítás első szakasza már magában is szenzáció, hisz a jelenleg feltárás alatt álló XVII. századi festések épp most cáfolják a "református templomok mindig fehérek belül" tézisét. Remélhetőleg a reformáció örökségének feltárása után sor kerül a középkori részletek feltárására, ahol komoly freskó leletek is várhatóak - hangoztatta.

Ovádi Péter, a falképet restauráló Répássy Viktor Csaba és Bikádi László KárolyOvádi Péter, a falképet restauráló Répássy Viktor Csaba és Bikádi László Károly

– A magyar kormánynak fontos, hogy megóvja a sólyihoz hasonló történelmi emlékhelyeket, különösen idén örvendetes, hogy forrást tudtunk erre biztosítani, ugyanis 2018 Navracsics Tibor által elindított Kulturális Örökség Európai éve az unióban – mondta a felújítással kapcsolatban Ovádi Péter.

A Kulturális Örökség Európai Éve 2018 fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére és felkutatására, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot, az európai családhoz tartozás érzését. A tematikus év hazai megvalósítását a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.